Novosti

Faroski kantaduri u Švedskoj


22.03.2007

Pjevačko društvo Pučki pjevači iz Starog Grada (Faroski kantaduri, klapa Garmica) nastalo je na temeljima klape Garmica osnovane 1969.g. s ciljem očuvanja i promocije glazbeno – kulturnog naslijeđa Starog Grada, ali i otoka Hvara.

Klapa Garmica je svojim kontinuitetom djelovanja otela zaboravu mnoge izvorne napjeve njegujući tradiciju, prije svega, spontanog klapskog višeglasnog pjevanja. Društvo njeguje glazbeno naslijeđe svjetovnog, ali i religioznog karaktera pa se može, ugrubo reći da njeguje napjeve nastale »od oltara do konobe».

Zbog očuvanja autentičnosti i originalnosti prilikom izvođenja spomenutih napjeva, koristi se i prigodni naziv izvođača (iako se radi o istim pjevačima). Za nastup i izvođenje napjeva svjetovnog karaktera koristi se naziv klapa Garmica, a napjeva sakralnog karaktera Faroski kantaduri. Kako je Društvo svoju prepoznatljivost izgradilo upravo izvođenjem korizmenih napjeva, u daljnjem će se tekstu za naziv Društva koristiti naziv Faroski kantaduri.

U svojoj bogatoj i raznolikoj kulturnoj povijesti, otok Hvar je nositelj onog ponajboljeg mediteranskog kulturnog naslijeđa i tradicije. Počeci njegove kulture sežu u davna vremena još od starih Grka, Rimljana, Ilira do Hrvata.

To veliko bogatstvo dobilo je izraz u svim oblicima umjetnosti među kojima glazba, kao jedan od oblika pučkog izričaja, zauzima posebno mjesto. Predstavljajući ovu bogatu kulturnu, crkvenu baštinu pučke glazbene tradicije, jedinstvenu u svjetskim razmjerima, Faroski kantaduri nastoje Vam prikazati samo dio bogate pučke glazbene tradicije otoka Hvara.

Najveći dio Faroskih kantadura je iz Starog Grada (grada nastalog na tlu staroantičkog Farosa 386. godine prije Krista) za čije izvođenje napjeva Puče moj možemo reći da spada u ponajbolje primjere pučke glazbene tradicije na cijeloj hrvatskoj jadranskoj obali. Izvođenje je zamišljeno na način kako se izvode oratoriji u crkvama sa izvjesnim specifičnim scenskim pokretom što ga izuzima iz čistog oratorijskog načina prezentiranja glazbe.

Faroski kantaduri njegujući pučke i sakralne napjeve, osim u Domovini, gostovali su u 18 zemalja Europe i Amerike, te nastupali na vodećim svjetskim festivalima stare i sakralne glazbe.

Godine 2000. snimili su CD skorizmenim napjevimaiz Staroga Grada i Vrbanja na otoku Hvaru pod nazivomZa križem koji je 2002. godine doživio reizdanje od Arcana-e, renomirane diskografske kuće iz Pariza, specijalizirane za staru glazbu. Tekst napjeva s CD-a, Arcana prevodi na pet svjetskih jezika, a dostupan je na tržištu 17 država svijeta.

Na festivalu Midem u Cannes-u 2002., nosač zvuka Za Križem, dobiva najbolju moguću ocjenu, 5 zvjezdica za kvalitetu izrade CD-a i kvalitetu izvođenja.

Za uspjehe u svome radu,1999. godine, Faroski su kantaduri dobili i priznanje od Grada Starog Grada za neprekidni tridesetogodišnji rad i djelovanje te vrijedan, nesebičan i izniman doprinos u njegovanju, očuvanju i promicanju kulturne baštine Grada Starog Grada, izvornog načina pjevanja dalmatinskih pjesama i crkvenih napjeva Velikog tjedna.

2000-te godine o Faroskim kantadurima je snimljen 45-to minutni dokumentarni film SVETI GLASOVI scenarista i redatelja Petra Krelje

2003. godine, Splitsko – dalmatinska županija dodijelila im je županijsku nagradu za izniman doprinos u očuvanju i njegovanju tradicije pučkog crkvenog pjevanja izvornih dalmatinskih napjeva.

Njegujući izvorne pučke i sakralne napjeve našeg otoka, tijekom proteklog razdoblja Faroski kantaduri izrasli su u jedan od kvalitetnijih amaterskih vokalnih ansambla u Hrvatskoj.

Prigodom 10-te obljetnice djelovanja, kao kruna rada, godine 2005. izdana je monografijaFaroski kantaduri.

developed by Nove vibracije