Accessibility

VIJEĆNICI JEDNOGLASNI: INVESTICIJE SU DOBRODOŠLE, ALI NE POD SVAKU CIJENU!

29. travnja 2024.

Gradsko vijeće na XXI. sjednici Gradskog vijeća održanoj 26. travnja 2024. godine jednoglasno je odbilo prijedlog sklapanja dodatka Okvirnog sporazuma o međusobnoj suradnji u vezi gradnje infrastrukturnih objekata i uređaja u funkciji turističke zone Široki rat.

Prihvaćanjem ovakvog sporazuma Grad bi imao obvezu pokrenuti postupak Izmjena i dopuna urbanističkog plana uređenja turističke zone Široki rat (Brizenica) i izglasati izmjene Plana koje nisu od interesa za Grad. Među ostalim uvjetima, tražilo se i povećanje zone za dodatnih 31,000 m2 prema samom moru, što je za Grad krajnje neprihvatljivo.

"Najvrjednije što imamo je prostor i okoliš, kojeg moramo sačuvati za buduće generacije i time se vodimo, kao i interesom Grada i građana. Ponosan sam na vijećnike i na zajedništvo po ovako važnim pitanjima", rekao je gradonačelnik Antonio Škarpa.

Ovim Sporazumom investitor ne bi financirao izgradnju obilaznice dodatnim sredstvima, nego plaćanjem komunalnog doprinosa, koji po zakonu ionako moraju platiti. Na Gradu je kako će taj prihod uložiti, sukladno zakonu.

Iznos komunalnog doprinosa, u ovom slučaju, dostatan je samo za otkup zemljišta navedene trase, dok je financiranje izgradnje i dalje upitno.

"Obilaznica je važna za razvoj grada, ali ne po svaku cijenu. Grad će i dalje ustrajati u pronalaženju rješenja realizacije obilaznice oko grada bez obzira na ovu Odluku", poručio je gradonačelnik Škarpa.