Accessibility

PRIRUČNIK – Ugradite solarnu elektranu na krov!

9. siječnja 2023.

Ako želite uštedjeti na električnoj energiji, preuzmite besplatan priručnik i saznajte sve o ugradnji solarnih elektrana na krov kuće ili zgrade.

Troškovi života u 2023. popeli su se do rekordnih visina i vrlo vjerojatno se više nikada neće vratiti na prijašnje razine. Uštedjeti je postalo vrlo teško, osobito kada se radi o neophodnim životnim troškovima potrebnim za normalno funkcioniranje kao što je električna energija. Zbog toga se sve više ljudi počinje okretati obnovljivim izvorima energije. Ono što bi dodatno moglo motivirati sve koji razmišljaju o ugradnji solarne elektrane je i pokušaj Vlade da izađe u susret građanima koji su vlasnici solarnih elektrana putem nove porezne olakšice koja je stupila na snagu početkom 2023. godine o kojoj smo nedavno pisali.

Međutim, iako interes raste, u Hrvatskoj je ugradnja i korištenje obnovljivih izvora energije, pogotovo solarnih elektrana, i dalje minimalna.

To nam pokazuju i sljedeći podaci o korištenju solarnih elektrana u Hrvatskoj:

  • solarne elektrane sudjeluju sa samo 0,6 posto u proizvodnji električne energije u Hrvatskoj
  • Njemačka (koja ima drastično manju insolaciju od Hrvatske) iz svojih iz solara proizvede količinu električne energije koja se u jednoj godini potroši u Hrvatskoj
  • Hrvatska je predzadnja u EU po instaliranoj snazi solarnih elektrana po stanovniku; prva je Nizozemska, a slijede Njemačka i Belgija

Kako bi se doskočilo tom problemu ZGRADOnačelnik.hr pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i enrgetski obnovimo zajedno u sklopu kojeg je izrađen PRIRUČNIK za postavljanje fotonapona na krov kuće ili zgrade. Priručnikom se nastoji građanima što jasnije i na jednome mjestu objasnili kako ugraditi solarnu elektranu na krovu kuće (i zgrade).

Između ostalog, možete dobiti odgovor na sljedeća pitanja:

  • Zašto imati solarnu elektranu na krovu?
  • O čemu razmišljati prije procesa ugradnje?
  • Kako ugraditi solarnu elektranu na krov?
  • Na što paziti kod određivanja veličine i snage elektrane?
  • Ima li smisla realizirati solarnu elektranu bez poticaja Fonda?

PRIRUČNIK MOŽETE PREUZETI OVDJE.

 

 

________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Naslovna fotografija: Pixabay

Tagovi: 

 

izvor: https://www.otoci.eu/prirucnik-ugradite-solarnu-elektranu-na-krov/