Accessibility

Održana završna konferencija projekta „Sve o šećernoj bolesti - znanjem do zdravlja“

4. ožujka 2022.

Nastavni Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i IPEMED su 28. veljače 2022. u konferencijskoj dvorani Hotela Dioklecijan u Splitu održali završnu konferenciju za medije projekta „Sve o šećernoj bolesti - znanjem do zdravlja“, sufinanciranog u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. Europskog socijalnog fonda.

Tijekom konferencije predstavljene su provedene aktivnosti i ostvareni rezultati u okviru projekta. Naime, glavni cilj projekta bio je promicanje zdravih navika te podizanje svijesti djece, roditelja, nastavnika i odgajatelja o važnosti prevencije šećerne bolesti.  

Ukupna vrijednost projekta, čija je provedba započela u rujnu 2020., a završetak predviđen u ožujku 2022.,  iznosi 495.428,44 HRK (100 % bespovratna sredstva). Udio EU sufinanciranja iznosi 85 %, a nacionalnog 15 %.  

Na samom početku konferencije, sudionicima se obratila ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, doc. prim. dr. sc. Željka Karin, dr. med., naglasila je kako kronične nezarazne bolesti poput šećerne bolesti i sve opasnosti koje one predstavljaju za ljudsko zdravlje u ovim izazovnim okolnostima uzrokovanim COVID-19 pandemijom ne treba zanemariti, a upravo ovaj projekt i provedene aktivnosti doprinijele su podizanju znanja i svijesti o važnosti prevencije šećerne bolesti.

Prof. dr. sc. Katarina Vukojević, dr. med., redovita profesorica i Prodekanica za znanost, poslijediplomske studije i međunarodnu suradnju Medicinskog fakulteta u Splitu te Branka Medvidović, dr. med. spec. epidemiologije Nastavnog zavoda su predstavile provedene projektne aktivnosti u slabije razvijenim i udaljenim područjima Splitsko-dalmatinske županije. Provedene su edukativne radionice u 12 osnovnih škola i dječjih vrtića u Imotskom, Trilju, Hrvacama, Vrlici, Sućuraju i Supetru te su izrađene edukativno-informativne publikacije sa savjetima za zdravu prehranu, redovitu tjelovježbu i praćenje zdravstvenog stanja. Zahvalile su kolegama koji su tijekom provedbe radionica također prezentirali teme vezane za prevenciju šećerne bolesti, a redom su stručnjaci s Medicinskog fakulteta u Splitu i Kliničkog bolničkog centra Split: izv. prof. dr. sc. Nataliji Filipović, izv.  prof.  Snježani Mardešić, izv.  prof.  Ljubi Znaoru, izv.  prof.  Sandri Kostić te Dori Bučan Nenadić, mag. nutr.

Na održanim radionicama ukupno je sudjelovalo približno 380 učenika, nastavnika, roditelja i odgajatelja.

Na samom kraju konferencije, ravnateljica Zavoda doc. prim. dr. sc. Željka Karin, dr. med. posebno je zahvalila školama u Imotskom, Trilju, Hrvacama, Vrlici, Sućuraju i Supetru, koje su sudjelovale u provedbi projekta u ovim izazovnim okolnostima.

 

 

https://ipemed.hr/projekti/sve-o-secernoj-bolesti-znanjem-do-zdravlja/