Accessibility

Advent bez plastike u Starom Gradu

17. prosinca 2021.

U sklopu projekta For plastic free Croatian Island ovu subotu, 18. prosinca 2021. otvorit će se Advent bez plastike u Starom Gradu. 

Na Trgu Tvrdalj na dva adventska štanda, u vremenu od 11:30 do 14:30, biti će postavljeni primjeri alternativnih rješenja za plastični otpad.

Ako želite saznati nešto više o predmetima koji zamjenjuju jednokratnu plastiku, kao i ponijeti kući jedan takav predmet, svratite do adventskih štandova na vrijeme.
Na štandovima će se nalaziti višekratne boce, kecelje za ribare, primjeri rješenja za kašete za ribare, slamke, višekratne plastične čaše te biorazgradivi primjeri koji se koriste na adventu.

Na istoj lokaciji, od 11:30 do 12:30 sati, za sve zainteresirane građane, školsku i vrtićku djecu bit će organizirana radionica izrade voskomota – folija od pčelinjeg voska koji su zamjena za jednokratne plastične folije.

Ova višekratna i alternativna folija može se s lakoćom izraditi na pamučnoj tkanini, a potpuno je prirodna, ekološka i biorazgradiva. Folije mogu zamijeniti plastičnu i aluminijsku foliju, plastične vrećice i posude za hranu. Uz pravilno održavanje traju i do godine dana, a kada se istroše zapravo se moraju samo “osvježiti” s novim slojem voska. 

Svi zainteresirani dobrodošli su donijeti svoje uzorke pamučne tkanine.

Građani će dobiti priliku upoznati se i s projektom For plastic free Croatian Islands u koji je uključen Stari Grad kao partner, implementacijom mjera održivog gospodarenja otpadom koje se temelje na principima smanji, ponovno koristi, recikliraj, kao i s problemom morskog otpada.

Ovo javno događanje i forum organizirano je u sklopu projekta For plastic free Croatian Islands u suradnji s Gradom Stari Gradom i Komunalnim poduzećem. Nositelj projekta je Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a partneri su Grad Stari Grad (Otok Hvar)Općina Sali (Otok Dugi Otok) i Zelena akcija. Suradnici su: SMILOInicijativa za Zlarin  bez plastike, a projekt je podržan od strane World Wide Fund for Nature.


Projekt  financira Beyond Med Association.

Izvor :  Sunce – Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj – Advent bez plastike u Starom Gradu (sunce-st.org)