Accessibility

11.11. - Radionica cijanotipije u Muzeju Staroga Grada

9. studenoga 2023.

U subotu 11.11. u 11h u Muzeju Staroga Grada održat će se radionica cijanotipije pod stručnim vodstvom Anđele Vidić, broj sudionika je ograničen, a prijavite se možete na vilma@msg.hr Cijena radionice je 10 eura i svi materijali su osigurani.

Je li moguće napraviti sliku bez upotrebe fotoaparata? Možemo li trajno uhvatiti sjenu objekta? Kako napraviti sliku uz pomoć sunčeve svjetlosti?
Odgovore na ova pitanja pokušat ćemo dokučiti kroz jednodnevnu radionicu, uz fotografsku tehniku cijanotipije. Ovom radionicom vraćamo se na same početke povijesti fotografije koristeći osnove sunca i svjetla. Cijanotipija je alternativni fotografski postupak iz sredine 19. stoljeća, kojim možemo napraviti fotogram u prusko plavim tonovima. Osim za reprodukciju fotografija, kroz povijest se koristio kao metoda kopiranja inženjerskih nacrta i dijagrama (otuda engleski naziv blueprint). Zbog svoje jednostavnosti i mogućnosti varijacija, cijanotipija se često spominje kao prvi proces koji ulazi u svijet alternativnih fotografskih procesa.
Tijekom radionice bit će održana prezentacija o povijesti cijanotipije i polaznici će se upoznati s tehnikom i procesom kako pripremiti papir koristeći odgovarajuće kemikalije. Polaznici će izraziti svoju kreativnost bez upotrebe digitalnih medija izradom nacrta biljaka i svakodnevnih predmeta na papiru. Svaki polaznik imat će priliku eksperimentirati s cijanotipijom na papiru visoke kvalitete stvarajući plave slike koje će moći zadržati
Polaznici se mole da donesu biljke, presano cvijeće ili objekte po izboru. Prethodno iskustvo nije potrebno. Svi materijali su osigurani.

O voditeljici:


Anđela Vidić, rođena 1992. u Sinju. Diplomirala je na Akademiji Dramske Umjetnosti, smjer Snimanje i Fotografija, a upisuje diplomski studij Primjenjene Umjetnosti na Sveučilištu AKV St. Joost u Nizozemskoj. Podučava fotografiju i razvija svoje samostalne umjetničke projekte.

 

Izvor: MUZEJ STAROGA GRADA