Gospodarstvo

Starogrojski paprenjok


Starogrojski paprenjok

Paprenjok je spoj bogomdanog meda, djevičanskog maslinovog ulja, božanstvenog prošeka, bijelog brašna, zamamljujućih mirisa šafrana (žunfrana), klinčića, cimeta i oraščića.
Autohtonost ovog nadaleko poznatog kolača datira još od 16. stoljeća. Pjesnik Petar Hektorović (1487. - 1572.) spominje ga u svom poznatom spjevu "Ribanje i ribarsko prigovaranje":
Paprenjakov, vina i voća pripravi,
tuj tko hti - užina, tko ne hti - ostavi
A sadržana je u posebno pomno čuvanoj recepturi naših baka i tradicionalnom načinu oblikovanja u formi: srca, potkovice, konja, košarice djeteline, i drugih maštovitih oblika filigranskom pažnjom iscrtkanih točkicama šećera i svježeg bjelanca. Vrijednost ovog kolača obdarena je tajnom eterične otočke prirode s blagom hvarskom klimom, koja kolač obogaćuje prirodnim konzervansom medom (vrijesovim, lavandinim, kaduljinim, ruzmarinovim), koji bez umjetnih dodataka osigurava ekološku komponentu paprenjoka, čuvajući njegovu hranjivost i kvalitetu u neograničenom roku trajanja.
Poznato je da su vrijedne žene i djevojke Starog Grada (Farosa) svojim sinovima i muževima pomorcima za odlaska na daleka putovanja u mornarske škrinje spremale sa ljubavlju paprenjoke. Žunfron daje paprenjoku posebnu boju i pikantnu aromu.
Prepoznatljiv umjetnički originalan izgled starogrojskog paprenjoka, protkan je istančanim ukusom mladih plemkinja koje su opijene renesansnim poimanjem svijeta i čovjeka, posebno lijepe paprenjoke priređivale prigodom vjenčanja i drugih svetkovina, te njime ukrašavale bogate trpeze, što je i danas uobičajeno.
Paprenjok okusom izvanredno pranja uz slatki buke domaćeg prošeka, istještenog iz suhih grožđica.
Odakle mu ime paprenjak??
Do sredine 20. stoljeća u Starom Gradu su se mirodije orašćić, klinčić, cimet nazivali jednim imenom - papor. Stoga se da zaključiti da su paprenjoci po tome dobili ime!
Izreka u Paizu: "Starogrojski paprenjok i prošek sva vrota širon otvoradu!"

Starogrojski paprenjok - nematerijalno kulturno dobro!
 

developed by Nove vibracije