Novosti

Župni list Corona - piše Marica Buratović


14.04.2020

Na današnji dan, dva dana poslije Uskrsa prisjetimo se i budimo ponosni
Usprkos izazovima izloženosti početkom ove epidemije koronavirusa naš Grad Stari Grad i cijeli otok Hvar odoljeli su ulasku virusa COVID 19. Pridržavajući se svih mjera Kriznog civilnog stožera Republike Hrvatske, boraveći u domu prisjetila sam se dugogodišnjeg starigradskog župnika Starograđanina don Franka Franetovića i župnog lista CORONA. Naime, 70 – tih godina 20. stoljeća don Franko je sa svojim suradnicima nekoliko godina izdavao župni list sa već navedenim imenom. Razmišljajući o tom nesvakidašnjem imenu Korona danas možemo iščitati da je don Franko znao za moći zaštitnice od epidemije svetice i mučenice sv. Korone, te da je poznavajući povijest svoje župe znajući da je bio pomor kuge sredinom dvadesetog stoljeća u Starom Gradu imenom lista želio zaštiti svoje župljane od tih zala. List je obnovio 2001. godine velečasni don Mili Plenković. Nažalost, župnici nakon njega nisu nastavili tu tradiciju.


Nekoliko podataka o sv. Koroni. Rođena je 106. godine u Egiptu, a ponijela je mučeničku smrt za Isusa u vrijeme progona kršćana u Siriji. Štiti nas od epidemije, a pomorci je zazivaju u vrijeme oluje. Korona znači Okrunjena. Spomendan sv. Korone slavi se 14. svibnja. Ovaj virus pod nazivom corona koji pod mikroskopom ima bobice, baš poput krune ime je dobio po latinskom nazivu za krunu.


U ovom olovnom vremenu za čovječanstvo, lokalno gledamo mi Hvarani budimo ponosni što se među borcima u kreiranju i ovladavanju ove krize u samom vrhu nalaze tri Hvaranina: Vili Beroš – ministar zdravstva, Andrej Plenković – predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Igor Rudan – znanstvenik. Odužimo im se poštujući zahtjeve Kriznog stožera R Hrvatske i zaštitimo sebe i sve drage ljude oko sebe.

Ostanimo doma, molimo se i živimo u nadi boljeg sutra.


Napisala: Marica Buratović

developed by Nove vibracije