Novosti

Letak - samoizolacija


17.03.2020

Temeljem Odluke ministra zdravstva o sigurnosnoj mjeri izolacije KLASA: 501-01/20-01/06, URBROJ: 534-02-20-1 od 13. ožujka 2020. godine dužni ste po dolasku iz područja s lokalnom ili raširenom transmisijom koronavirusne bolesti COVID-19, biti pod zdravstvenim nadzorom u kućnoj kranteni/samoizolaciji u trajanju od 14 dana po napuštanju zahvaćenog područja.


Osoba koja oboli od COVID-19 je zarazna od samog početka bolesti, u vrijeme kada su simptomi blagi, a može biti zarazna I 1-2 dana prije početka bolesti. Svrha kućne karantene/samoizolacije je da u slučaju razvoja bolesti imate minimalan broj kontakata u vrijeme zaraznosti što ima za cilj smanjiti širenje bolesti u populaciji.
Molimo da najkraćim putem nastavite put izravno prema kući i da se prvi radni dan javite izabranom liječniku, radi informiranja izabranog liječnika o svom status u kućnoj izolaciji i reguliranja bolovanja ako je potrebno.


Tijekom samoizolacije nemojte napuštati dom.


Ako razvijete simptome bolesti dišnih puteva (povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, grlobolja, slabost) javite se telefonom svom izabranom liječniku, koji će na temelju Vašeg zdravstvenog stanja procijeniti potrebu za eventualnim testiranjem na novi koronavirus. Ako Vam zatreba liječnička pomoć zbog razloga koji nisu respiratorna bolest, nazovite izabranog liječnika ili neka ga kontaktira netko od Vaših ukućana radi konzultacije i dogovora o kućnoj posjeti. Ne idite sami u zdravstvenu ustanovu bez prethodne telefonske najave.
Ne primajte goste tijekom samoizolacije, osim ako je nužno radi dostave lijekova, hrane ili potrepština. Ako imate ukućane starije životne dobi ili s kroničnim bolestima svedite kontakt s ukućanima na minimum, izbjegavajte tjelesni kontakt i održavajte razmak od 2 metra s osobama s kojima morate kontaktirati.
Više podataka o koronavirusnoj bolesti i mjerama smanjenja rizika od širenja bolesti možete pročitati na mrežnim stranicama HZJZ-a https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/ te dobiti od izbranog liječnika i teritorijalno nadležnnog epidemiologa.
Zemlje, s lokalnom transmisijom koronavirusne bolest prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, na koje se odnosi mjera kućne karantene/samoizolacije, pri ulasku u Hrvatsku, navedene su u tablici niže.
China Kina
Republic of Korea Republika južna Koreja
Japan Japan
Singapore Singapur
Australia Australija
Malaysia Malezija
Philippines Filipini
Viet Nam Vijetnam
Cambodia Kambođa
New Zealand Novi Zeland
Italy Italija
Spain Španjolska
France Francuska
Germany Njemačka
Switzerland Švicarska
Denmark Danska
Sweden Švedska
Netherlands Nizozemska
The United Kingdom Ujedinjeno kraljevstvo
Austria Austija
Belgium Belgija
Norway Norveška
Czechia Češka
Finland Finska
Greece Grčka
Israel Izrael
Ireland Irska
San Marino San Marino
Iceland Island
Slovenia Slovenija
Poland Poljska
Romania Rumunjska
Portugal Portugal
Slovakia Slovačka
Hungary Mađarska
Belarus Bjelorusija
Bulgaria Bugarska
North Macedonia Sjeverna Makedonija
Bosnia and Herzegovina Bosna i hercegovina
Thailand Tajland
India Indija
Indonesia Indonezija
Maldives Maldivi
Iran (Islamic Republic of) Iran
Bahrain Bahrein
United Arab Emirates Ujedinjeni arapski emirati
Iraq Irak
Egypt Egipat
Lebanon Libanon
Pakistan Pakistan
Bangladesh Bandgladesš
occupied Palestinian territory Palestina
United States of America Sjedinjene američke države
Canada Kanada
Brazil Brazil
Chile Čile
Costa Rica Kostarika
Algeria Alžir
Cameroon Kamerun
Peru Peru
Ecuador Ekvador

 Odluka o posebnoj sigurnosnoj mjeri izolacije osoba u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru (samoizolacija) dostupna je na linku "Obavijesti, oglasi i natječaji". 

developed by Nove vibracije