Novosti

31.07. - Otvorenje izložbe Hvarski ribari i brodograditelji u Novome svijetu


29.07.2019

Poštovani kolege, suradnici i prijatelji Muzeja Staroga Grada,

zadovoljstvo nam je pozvati vas na otvorenje izložbe Hvarski ribari i brodograditelji u Novome svijetu u srijedu 31. srpnja 2019. u 21 sat u Muzeju Staroga Grada. Izložba je posvećena hvarskim ribarima i brodograditeljima koji su ostavili trag na svjetskoj razini, a biti će otvorena do 30. rujna 2019.


Ribarske priče o vječnoj borbi čovjeka i mora utkane su u svaku poru njihovih potomaka. U ovom nesigurnom poslu, koji je othranio hvarske obitelji na dalekim oceanima, izgubljeni su brojni životi. Unatoč nedostatku formalnog obrazovanja, bili su vrsni u plovidbi, a hvarski brodograditelji i u izgradnji brodova. Nalazimo ih u najvećem broju na pacifičkoj obali Sjedinjenih Američkih Država i na Novom Zelandu, te nekolicinu u Meksičkom zaljevu i u Australiji.
Fascinantni su podaci da je Peratrovich Island na Aljasci dobio ime po Hvaraninu, da je prva Europljanka rođena na kalifornijskom otoku Catalina bila malena Ruth, pripadnica hvarske obitelji Maricich, a da je najvećeg tunolovca na svijetu izgradio Starograđanin Martin Petrich 1949. godine u Tacomi (Washington).


Više o izložbi možete pročitati na sljedećoj poveznici: https://msg.hr/2019/07/26/izlozba-hvarski-ribari-i-brodograditelji-u-novome-svijetu/


Veselimo se vašem dolasku!

developed by Nove vibracije