Novosti

Arheološke radionice za učenike 3., 4. i 5. razreda od 22. do 24. srpnja 2019.


10.06.2019

ARHEOLOŠKE RADIONICE ZA UČENIKE 3., 4. i 5. RAZREDA


22. 07. - 24. 07. 2019. godine/ Lokacija: Remete vrt i Palača Biankini


1.dan


UREDI RIMSKU KUHINJU I BLAGOVAONICU – RADIONICA RIMSKE BARBIKE
U sklopu radionice inspirirani predmetima iz rimskih domaćinstava izrađivat će se male replike posuđa (od glinamola) kako bi se uredile prostorije unutar jedne rimske vile u kojoj stanuju drvene lutke.
Uz to prostorijama će biti potreban i lijepo uređeni pod te će se inspirirani motivima iz rimskog razdoblja izrađivati mozaički podovi od papira. Drvene lutke će u replikama kuhinje i dvije blagovaonice moći uživati u prostoru uređenom samo za njih. Djeca će postati keramičari i mozaičari.

Djeca mogu donijeti i svoje “Barbike” kako bi se družile s Rimljankama i odjenule se kao Rimljanke.
RIMSKE BARBIKE – uz igru s replikama rimskih lutki upoznajmo rimski način odijevanja (koji su dijelovi odjeće i neizostavni detalji, što je diktiralo modu..)

 

2. dan


RIMSKA ŠKOLA I PISANJE NA RIMSKI NAČIN
– upoznajmo rimski pribor za pisanje
- pisat će se navoštanim pločicama, naučiti raditi rimsku tintu, saznati povijesne podatke o rimskim učiteljima i kako su se djeca školovala, te ponešto o rimskim izrekama.


3. dan


RIMSKE IGRE NA PLOČI
– koje rimske dječje igre poznajemo, kako su nam se sačuvale, upoznajmo pravila i zaigrajmo!!!
Igrat će se igra latrunculi, mlin, toranj, duodecim scripta, okrugli mlin
Rimske igre na ploči su idealne kao medij popularizacije znanosti. Za korisnike (djecu i odrasle) donosi pogodnosti kao što je usvajanje novih vještina
kreativnost, socijalna interakcija, intelektualni razvoj, obrazovanje. Stručnjacima (arheolozima) predstavljaju vrlo jednostavan način za predstavljanje arheoloških nalaza, a time lokaliteta te je moguća direktna interakcija s baštinom.

 

 

developed by Nove vibracije