Novosti

Procesija "Za križen" na središnjem dijelu otoka Hvara održat će se 18. travnja


07.04.2019

Procesija svake godine započinje točno u 22 sata istovremeno iz Jelse, Pitava, Vrisnika, Svirača, Vrbanja i Vrboske te se u 7 sati ujutro vrati na svoje polazište
Tradicionalna procesija "Za križen" na središnjem dijelu otoka Hvara ove godine održat će se na Veliki četvrtak 18. travnja, a radi se o procesiji staroj više od čak 500 godina koja je od 2009. godine na UNESCO-voj listi nematerijalnih dobara svjetske baštine. Svake godine u procesiji bude nekoliko stotina vjernika, a Turistička zajednica Općine Jelsa i ove godine očekuje brojne turiste.

Procesija svake godine započinje točno u 22 sata istovremeno iz Jelse, Pitava, Vrisnika, Svirača, Vrbanja i Vrboske te se u 7 sati ujutro vrati na svoje polazište, a tijekom osam sati prođe 23 kilometra. Križonoše se za procesiju zapisuju nekoliko godina unaprijed, a nositi križ na Hvaru je velika čast.

Ove godine u Jelsi križ nosi Petar Bunčuga, u Pitvama Krišto Barbić, u Vrisniku Božen Grgičević, u Svirčima Frane Carić, u Vrbanju Josip Bojanić, a u Vrboskoj Robert Čagalj. Uz križonošu je svečana pratnja, koju on sam odabire, a čine je: dva nosača svijećnjaka (kandeliri), 6 do 12 nosača teških voštanih svijeća (torci), 8 i više, čak do 30-ak nosača svečanih fenjera (ferala), dva pratioca križonoše za njegovu sigurnost na putu, dvojica glavnih pjevača Gospina plača i još 3-4 pjevača koji pjevaju (“odgovaraju”) responzorij.

Procesija u Jelsi najposebnija je jer se križonoša na kraju dugačkog puta s križem zatrči preko mjesne pjace kada se procesija vrati u Jelsi. Na kraju puta svake godine ga dočeka jelšanski svećenik, ispred kojeg klekne s križem, prije nego što se vrati u crkvu.

Iz Turističke zajednica Općine Jelsa ističu kako će ove godine u Jelsi biti otvoren hotel te je i s privatnim iznajmljivačima dogovoreno da ponude smještaj turistima.

- U ovom pučkom sakralnom običaju mnogi stanovnici otoka Hvara obilježavaju ovu tradiciju. Ne samo centralni dio otoka, već svako mjesto ima svoja karakteristična obilježja. U ovom nadasve kulturnom i pobožnom događaju možemo svjedočiti napjevima koji su stari pola stoljeća, zajedničkim melodijama, ali i različitostima u napjevima koja su specifična za svako pojedino mjesto. Ove godine Uskrs pada dosta kasnije te se nadamo toplom Uskrsnom tjednu, višim temperaturama zraka pa i mora. Hoteli su otvoreni i spremni dočekati prve goste. - rekla je Marija Marjan, direktorica TZO Jelsa.

 

Izvor: 

developed by Nove vibracije