Novosti

NOBA BLUES – Nova pjesma s pričom koja će Dalmaciju i Hrvatsku predstavljati kao svjetsku glazbenu riznicu


19.12.2017

KONOBA BLUES naslov je pjesme u kojoj njen autor Miki Bratanić govori o univerzalnim ljudskim vrijednostima koje se kroz rad, druženje i pjesmu prenose generacijama, te u ovom novom dinamičnom i tehnološki oblikovanom suvremenom načinu života, postaju još više dragocjene i važne. Vjera u bolje sutra, poštovanje prema radu, upornost, ljubav prema prijateljima, dobrosusjedski odnosi, njegovanje tradicije, te mnoge druge čovjekove kvalitete naglašene su u ovoj pjesmi koja na kraju ima izraženu pozitivnu poruku naglašavajući da nema ničeg ljepšeg nego piti i zapjevati sa susjedima; „Ništa slaje svitu nima, nego pit sa susidima i u onoj staroj robi zapivati u konobi“.
Glazbu za ovu pjesmu napisao je splitski glazbeni producent Želimir Škarpona i Dalibor Musap, po Bratanićevoj želji u blues verziji, što je prilično neuobičajeno za temu konobe i dalmatinskih motiva, ali samo naizgled.

Naime, Bratanić je u pozadini ove pjesme stvorio priču, u kojoj je na svjetskom glazbenom nivou na neki način povezao dalmatinsku klapsku pismu i afro američki blues.
„Njegova poznata izreka; „Dalmatinska klapska pisma, začeta je i rođena u konobi“ , bila je osnova za tu priču.
Dalmatinsku klapsku pismu, UNESCO zaštićenu nematerjalnu hrvatsku baštinu, stvorili su težaci koji su nakon teškog cjelodnevnog rada u vinogradima, u svojoj konobi sa susjedima, našli okrjepu u hrani, utjehu u vinu i radost u pjesmi. Hrana je bila skromna, najčešće slana srdela u maslinovom ulju. Vino je bilo onakvo kakvog je Bog dao. A pjesma je bila melodijski jednostavna.

Na sličan način nastala je i ona crnačka težačka pjesma, ispjevana u davnim vremenima na plantažama pamuka, u tuzi i muci, nosila je nadu, vjeru i ljubav i nakon teškog radnog dana okupljala ljude u svojim kolibama. Jednostavna u izričaju, kao i dalmatinska klapska pisma, nije zahtjevala posebnu glazbenu pratnju, već su ljudski glasovi bili instrumenti. I ona je bila „acapella“.

Ipak, ta pjesma prilagođena jednostavnim ljudima bez glazbene naobrazbe, imala je svu dubinu osjećaja i bogatstvo izričaja. Ta pjesma nije zahtjevala instrumentalnu pratnju, već samo ljudske glasove. Često izmješana sa sakralnim elementima i začinjena duhovnim temama, u samo nekoliko tonova privlačila je i one koji nisu znali pjevati, ali mogli su je osjećati. Tako je pjesma postala poziv za okupljanje i znak za druženje, pa bi se konoba ili koliba znala napuniti ljudima i odzvanjati pjesmom do kasno u noć. To je umjeće življenja.
U teškim vremenima, oskudice, neizvjesnosti, preživljavanja, pronaći motiv za radost i biti sretan sa malo zaista je umjetnost.

Naši preci bili su u tome više nego umjetnici.

Premda skromnih glasovnih mogućnosti, Bratanić je kako kaže, ovu pjesmu ispjevao sa srcem i iz duše, te vjeruje da će ona doprjeti do osjećaja slušatelja. Najavljeni video spot koji će biti snimljen na proljeće iduće godine, sigurno će pjesmi dati i dodatnu medijsku dimenziju, te omogućiti ono što autor želi, a to je svjetska promocija, ne samo pjesme KONOBA BLUES i njegove PRIČE O KONOBI, već i njegovog otoka Hvara, Splita, Dalmacije i Hrvatske.

 


Konoba blues

Ispod hlada našeg dvora
Di se ćuti vitar s mora
Na stolu je bocun vina
Tu je moja didovina.
Prid konobom moga dide
Još se mogu čut beside
O životu i o trudu
I da ništa ni zaludu
I da ništa ni zaludu

U očima našeg oca
Uvik iskri ista forca
Ruke su mu pune voje
Dok govori bit će boje.
Tim u meni budi viru
Da nam vaja naći miru
I na ovom škrtom škoju
Umiriti dušu svoju
Umiriti dušu svoju

Kada dozri grožđe slatko
Brat će dati ruke svatko
Napunit ćemo maštile
Demejane karatile.
Ništa slaje svitu nima
Nego pit sa susidima
I u onoj staroj robi
Zapivati u konobi
Zapivati u konobi

Zapivati u konobi...

 

 

https://youtu.be/ONRwyzR7sPw

KONOBA BLUES
Prateći solo vokali; Teo Brajčić i Brankica Jovanovski
Prateći klapski vokali; članovi zbora Brodosplit pod ravnanjem maestra Vlade Sunka - Eduard Grenc Mladen Velat, Dragan Popović, Ante Kovačević, Igor Bakotić, Ante Smoljo, Damir Radovan.

 

developed by Nove vibracije