Novosti

VK Faros - 35 godina od osvajanja Prevnstva Hrvatske u vaterpolu


13.12.2017

Evo malo vijesti iz sporta. U 2017. godini, obilježava se 35 godina od kada je VK Faros osvojio prvenstvo.....

Veterani vaterpolskog kluba „Faros“ iz Staroga Grada na otoku HVARU okupila se na „starogrojskemu suncu“ kako bi se podsjetila na davnu 1982. godinu kada su, prije 35 godina, na Općem prvenstvu Hrvatske u vaterpolu u Crikvenici osvojili prvo mjesto i zlatnu medalju te na taj način ušli u II. tadašnju jugoslavensku vaterpolsku ligu. Na žalost, morali su odustati od daljnjeg natjecanja zbog slabašnog lokalnog gospodarstva koje putovanja po bivšoj državi - Jugoslaviji nije moglo financijski podnijeti… Tako je tadašnja drugoplasirana ekipa ušla u daljnja natjecanja umjesto VK Faros.
Kako se iz njihova razgovora iskristaliziralo, uspjeh je došao timskim radom i tzv. ekipom-druženjem unutar samog kluba i izvan vremena provedenog na treningu a uslijed čega se, dobrovoljnim radom, uredila mini sportska dvorana „Mlin“ u Starome Gradu koju su kasnije posjetili nogometaši Hajduka te vaterpolska reprezentacija USA, sa kojom se odigrala i utakmica kao i izgradilo vaterpolsko igralište na kupalištu „Bonj“ jer se do tada igralo na igralištu koje se postavljalo od Mandrača do Lučice (tzv. plutajuće igralište po Novoj rivi).
Bilo je puno lipih trenutaka i klupskih druženja (vrlo važni su bili „tonci u karnevalu“ na kojima su se prikupljala sredstva za klupski rad tijekom godine) pa ako ovaj podsjetnik na ta zlatna klupska vremena bude poticaj da se u Starome Gradu izgradi športska dvorana i zatvoreni bazen (tzv. Šoljana bazen na predjelu Priko) kako bi se mogla nastaviti slavna tradicija vodenih sportova u Starome Gradu, bilo bi to veliko zadovoljstvo ovim veteranima (desno: Vinko Lupi, Ivica Plenković, Tonči Maroević, Jakša Šoljan, lijevo; Visko Haladić, Darko Bilić, Bariša Zaninović, Matko Lovrinčević i Igor Budeša) ali i roditeljima djece koja danas u Starome Gradu treniraju plivanje i vaterpolo ali nemaju nikakvih uvjeta za to zimi već čekaju kratko ljeto...

 

Na žalost, na fotografiji su samo neki članovi koji su se "zatekli na Starogrojskoj rivi i suncu". 

developed by Nove vibracije