Novosti

Obilježen Svjetski Dan prve pomoći 2017. u Jelsi


12.09.2017

Zbog ružnog vremena Svjetski dan prve pomoći,u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Hvar, obilježen je danas (ponedjeljak) 11. rujna. Bila je to prigoda da se ponovo ukaže na važnost pružanja prve pomoći kao prvog i najvažnijeg koraka u spašavanju ljudskih života. 

Na glavnom trgu u Jelsi organizirano je mjerenje tlaka i šećera u krvi. Tijekom samog mjerenja kojem su se odazvali mnogi žitelji Jelse i okolnih mjesta, prikazana je pokazna vježba pružanja prve pomoći ekipe podmlatka Osnovne škole Jelsa. Budući je ove godine federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca odabrala kao središnju temu "Nesreće u domaćinstvu" jer nesreće nastale kod kuće čine visoki udio u statistikama (preko 70%), ekipa prve pomoći sanirala je povredu –opeklinu na ruci kao i posjekotinu nožem. Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodna federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca ističu da bi se mnoge smrti i ozljede mogle spriječiti kad bi ljudi znali osnovne postupke prve pomoći, kako bi u slučaju nesreće bili spremni brzo i pravilno pružiti prvu pomoć. Brza reakcija i primjena pravilnih postupaka na licu mjesta za vrijeme čekanja dolaska hitnih službi može značajno smanjiti broj smrtnih slučajeva i ozljeda kao i dugoročne posljedice.
Ekipa je to izvrsno prikazala, a nije ni čudo budući su oni na međužupanijskom natjecanju u travnju 2017. u Supetru od 16 ekipa podmlatka zauzeli visoko 3. mjesto. Tim povodom danas su počašćeni sladoledom prije dijeljenja promidžbenih letaka o svrsi organiziranja ove akcije. Ispunjali su i upitnik o rizičnosti nastajanja nesreća u domaćinstvu zbog viška namještaja, tepiha, kliskih površina i sl. Akcija je postigla svoj cilj dobrom posjećenošću kako domaćeg stanovništva tako i gostiju.

developed by Nove vibracije