Novosti

Doljani najbolji puholovci na škoju


26.09.2009

Stanovnici Dola na Hvaru i istoimenog mjesta na otoku Braču najpoznatiji su puholovci u Dalmaciji, a lov na tog malog sisavca do danas se održao jedino još na području Gorskog kotara i Like. Ta mila životinjica nalik je na vjevericu, iako svojom građom više sliči miševima. Težaci i lovci sa škoja smatraju ih proždrljivim štetočinama, jer se hrane plodovima, kukcima, pticama i jajima. Zimi je nešto bolja situacija, jer su tada u dubokom i dugom zimskom snu.
Na srednjodalmatinskim otocima uglavnom obitava obični puh (Glis glis), dugačak i do 30 cm, a pokriven je mekim gustim krznom koje u Deželi koriste za izradu bundi i sličnih predmeta, odozgo sivkaste, odozdo bjelkaste boje. Ženka godišnje koti i do sedam mladunčadi koje nosi oko mjesec dana. Puholov na otoku Hvaru se tradicijski upražnjavao iza sv. Mandaline (22. srpnja), pa i nakon jematve, kad su u punoj veličini i snazi, jer se tada zapravo počinju debljati i pripremati za zimu.
- Meso puha slovi kao prava delicija pa stoga nije čudno što je tradicija lova na puhove iznimno stara i potječe još od vremena Rimskog carstva. Rimljani su puhove pekli u medu, a gojili su ih u dolia posudama toveći ih orasima i kestenjem - kaže Šime Šurjak, a njegov sumještanin Theo Dužević - Gira u "kačadurskom kutku" 3. broja "Tartajuna", jedinog glasila naroda dolskog piše ' ... Puh - kako ta rič sočno zvuči. Može na žeravu, na gulaš, na moli rožonj, svakako je dobar. Je da ovako raspiečen sliči na niku drugu beštiju, ali oni lipi vonji učinidu da tuo čovik zaboravi.'
A puholov je Doljanima uvijek bio pravi ritual, u lov se obično išlo zanoć sa zračnim puškama, mecima, lampadinama i trapulama. Neki pak pripovijedaju da je postavljanje ploča bio poseban gušt, a za "ješku" su koristili suhe smokve. I tako dok se Marokancima, kako zovu stanovnike Dola, puno svijeta ruga da jedu puhe čelni ljudi Udruge "Tartajun", Kuzma Matijević i Ivica Moškatelo, su prije dvije godine pokrenuli dolsku 'Puhijadu' i od nje napravili pravi brand mjesta.
Primjerice ove godine je za probat dolskog puha pečenog na gradele jedna gospođa potegnula čak iz Kastva, a bilo je i onih iz inozemstva, pa čak i Amerike. Stigli su i Bračani kako bi se uvjerili čiji su pusi bolji, ali na kraju nije bilo ništa od toga, jednostavno su konstatirali da je puh svugdje i na sve načine prava spiza. A njom se diči i restoran "Kokot" u Dolu i nije rijetkost da pojedine ekipe iz dalmatinske metropole traže tu deliciju, samo tko bi toliko napripremao puhova.

izvor: SlobodnaDalmacija

piše: Mirko Crnčević

developed by Nove vibracije