Novosti

Četri brata nosili čudotvornu sliku Gospe od sela


07.07.2009

Stanovnici Dola sv. Marije na Hvaru su po 531. put proslavili blagdan zaštitnice svoga mjesta Gospe od sela. Na uočnicu je, tijekom večernje svete mise, nasred crkve iznijeta čudotvorna slika Blažene Djevice Marije, da bi se vjernici ispred nje pomolili, a pjevane su i litanije. Pismeni i usmeni tragovi govore da je upravo tu sliku, koja se iznosi samo jedan put godišnje, još davne 1478. u jednom grmu pronašla mala pastirica Marija. Neki su sliku potom pokušavali svojatati, ali ih je u tome uvijek nešto omelo, pa stoga Doljani danas kažu da je ona trajno ostala tamo gdje i pripada.
Na sam blagdan u mjestu se okupilo približno tisuću vjernika i hodočasnika s raznih krajeva svijeta, među kojima su bili dožupan Visko Haladić i nekoliko lokalnih političara, a nakon jutarnje uslijedila je i poslijepodnevna koncelebrirana sveta misa koju je predvodio provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, dr. Željko Tolić. Naravno, misno slavlje je nadahnutom pozdravnom riječju otvorio župnik, don Mario Zelanović, a cjelokupan obred je svojim nastupom uveličala Hrvatska gradska glazba iz Starog Grada-Farosa.
Prema ukorijenjenoj tradiciji mladići su dolskim djevojkama noću 'krali' cvijeće i nosili ga najdražoj Majci Mariji. Upriličen je i vrlo lijep običaj darivanja propovjednika plodovima hvarske zemlje, dakle, franjevačkog provincijala, a ove godine se zbio jedinstven događaj da su sliku Gospe od sela u procesiji po ulicama posutim cvijećem nosila četiri brata - Juroslav, Nikša, Zdenko i Dražen Sansović. Proslava je okončana hrvatskom himnom, ali i bratskom večerom kod župnika Zelanovića na kojoj se okupilo gotovo 150 uzvanika. Doljani su isto tako u svojim kućama ugostili rodbinu i prijatelje, da bi navečer uslijedio koncert grupe "Slow motion" ispred caffe bara "Trocadero", tako da su zabava i ples potrajali do ranih jutarnjih sati.

izvor: SlobodnaDalmacija

piše: Mirko Crnčević

developed by Nove vibracije