Turizam

Prirodne značajke i razvoj turizma


Hvar, otok srednjodalmatinskog akvatorija, leži 14 km jugoistočno od Šolte, 3.4 km južno od Brača, 7.2 km sjeverno od poluotoka Pelješca, te 14.2 km od otoka Korčule. Sa sjeverne strane dodiruje ga more hvarskog kanala, a s južne viški, korčulanski te neretljanski kanal.

Grad Stari Grad smjestio se u dnu uvale duge 6 kilometara, i zbog svog zaštićenog položaja, stoljećima je bio utočište pomorcima koje su starograđani dočekivali na Rivi a danas nautičarima kojim je starogradska uvala obavezno mjesto koje posjete dok plove Jadranom.

Klima Starog Grada karakteristična je po blagim zimama i sušnim ljetima a prosječna temperatura, mjerena u razdoblju od 60 godina, 16.2 stupnja. Kako otok Hvar tako i Stari Grad smatra se najsunčanijim područjem na Jadranu , ali ne i najvrućim. Tipična mediteranska klima ublažena je utjecajem mora i planina, a prema Koppenovoj klasifikaciji ubraja se u Csa klimu tj. »Klimu maslina». Prosjek oborina je 788.8 mm godišnje, a od toga 2/3 pada u zimi i jeseni. Veći dio godine nebo je vedro, tako da otok Hvar ima 2711 sunčanih sati godišnje.

Takvi klimatski uvjeti, zajedno s kulturnom baštinom koju je Stari Grad naslijedio od svojih predaka i gostoljubivim mentalitetom stanovništva, čini ga nezaboravnim i neizostavnim mjestom svim putnicima namjernicima koji prolaze Jadranom.


 

developed by Nove vibracije