Novosti

09.08. VRBOSKA - izložba SJEĆANJA IZ ZEMLJE PREDAKA Iseljeništvo središnjeg dijela otoka Hvara s kraja 19. i početka 20. stoljeća


08.08.2019

Muzeja općine Jelsa organizira  izložbu SJEĆANJA IZ ZEMLJE PREDAKA Iseljeništvo središnjeg dijela otoka Hvara s kraja 19. i početka 20. stoljeća koje će se održati u Ribarskom muzeju u Vrboskoj u petak 9. kolovoza 2019. u 21 sat.  Izložba će trajati do 31. kolovoza 2019.

-
Izložba je prvi put prikazana u ožujku ove godine u jelšanskoj galeriji Muzeja općine Jelsa, a ovo ljetno izdanje izložbe donosi i manje izmjene pa će posjetitelji moći vidjeti i neke nove iseljeničke memorabilije.

Izložba Sjećanja iz zemlje predaka evocira fragmentiranu povijest najmasovnijeg iseljeničkog vala iz središnjeg dijela otoka Hvara u prekomorske zemlje. Dakako, riječ je o iseljeničkom valu čiji obuhvat i značaj premašuju granice otoka, a u fokusu ove mikrohistorije su mjesta središnjeg dijela otoka Hvara. Izložba objedinjuje kontekst iseljeništva s kraja 19. i početka 20. stoljeća temeljen na arhivskim dokumentima i privatne memorabilije koje u otočnim kućama čuvaju uspomenu na iseljene pretke. Intenzivni procesi iseljavanja s otoka započinju zbog urušavanja temeljnih gospodarskih djelatnosti – jedrenjačkog brodarstva, pomorske trgovine i vinogradarstva. Ti su procesi ostavili snažan biljeg na razvoj otoka i Dalmacije u cjelini, ali i na kolektivnu memoriju otočnog stanovništva.
Zahvaljujemo svim suradnicima i prijateljima Muzeja općine Jelsa na suradnji u realizaciji izložbe Sjećanja iz zemlje predaka. Izložba je realizirana sredstvima Općine Jelsa, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Turističke zajednice općine Jelsa.

developed by Nove vibracije