Novosti

25.05. - Večer od kantonjo - Susret klapa otoka Hvara


25.05.2019

Večer od kantonjo - Susret klapa otoka Hvara, 25. svibnja 2019. u 21:00 sati, u Starom Gradu na Trgu sv. Stjepana (Pjaca). 


Faroski kantaduri iz Starog Grada na otoku Hvaru 25. svibnja 2019. godine,  organiziraju šesti po redu susret otočnih klapa pod nazivom „Večer od kantonjo“.

Susret je zamišljen kao večer izvornih napjeva, tako da svaka klapa izvede po dva stara izvorna napjeva iz svoga mjesta u kojem djeluje. Nastupit će redom klape sa otoka Hvara:


Ženska klapa Frecija, Jelsa
Klapa Kaštilac, Vrboska
Klapa Galešnik, Hvar
Ženska klapa Bodulke, Hvar
Klapa Pharia, Brusje
Klapa Priženca, Svirče
Faroskikantaduri, Stari Grad
Gosti večeri:
Klapa Mela iz Murtera


Večer od kantonjo voditi će gđa Edita Lučić Jelić
Susret je specifičan i po tome što sve klape pjevaju acapella, bez ozvučenja, kako bi pjesmu slušatelj osjetio u svom pravom zvuku neposredno od pjevača. Susret će se održati na pitoresknom trgu među stoljetnim kamenim kućama koje će također dati još jednu dimenziju pjesmi i postaviti je u iskonski dalmatinski ambijent.
Na večeri od kantonjo ugostit ćemo i klapu Mela, iz Murtera,dugogodišnje prijatelje Faroskihkantadurakoja će izvesti dva izvorna napjeva sa otoka Murtera.
Kao i proteklih godina Večer od kantonjo snimati će Radio Split te emitirati u njihovom programu.
Ovaj susret klapa pod već gore navedenim nazivom „Večer od kantonjo“ je otvaranje turističke sezone i kulturnog ljeta u Starom Gradu.
Glavni cilj Večeri od kantonjo je promoviranje i očuvanje izvorne klapske pjesme i obogaćivanje pred sezonske turističke ponude Grada Staroga Grada i otoka Hvara.
Rijetki su klapski susreti ovakvog karaktera gdje se okupljaju klape koje djeluju na otoku i koje nemaju česte prigode nastupiti na ovakvim i sličnim susretima van otoka, te koje gaje izvornu klapsku pjesmu koja usprkos današnjem naletu razne „klapsko vokalno instrumentalne pjesme“ nastoji zadržati iskon iz kojeg je potekla i na kojem mora ploviti.

developed by Nove vibracije