Novosti

HVAR – Svečano otvoreno obnovljeno Hvarsko kazalište


05.05.2019

Programom “Ova lipost uzorita grihota bi da se stara” u srijedu, 1. svibnja svečano je otvoreno obnovljeno Hvarsko kazalište, prvo javno kazalište u Europi i spomenik najviše kategorije i nacionalnog značaja, utemeljeno 1612. godine.
Prvi izvođači koji su stali na pozornicu obnovljenog kazališta bili su, dakako, sami Hvarani: u scenskom kolažu uz kratke crtice iz povijesti kazališta ulomke iz svojih produkcija predstavili su članice i članovi Hvarskog pučkog kazališta, Dramskog studija mladih Hvar, Glazbeno-scenskog udruženja ‘Stella Maris Hvar’, Folklornog društva ‘Šaltin’ te klapa Bodulke i Galešnik.
.

 

.

”Forski teotar”, ”Judita” i ”Stari letrat”


Program je pjesmom ‘Forski teotar‘ otvorio književnik Tin Kolumbić, a prigodne su riječi uputili pomoćnica ministrice kulture Iva Hraske Sočo i gradonačelnik Hvara Rikardo Novak.

Tijekom tri dana svečanosti otvorenja proslavu je uveličala izvedba “Judite” temeljena na djelu Marka Marulića, u glazbeno-scenskoj interpretaciji naše proslavljene muzikologinje Katarine Livljanić i međunarodnog ansambla Dialogos.

U petak, 3. svibnja izvedena je predstava “Stari letrat” Hvarskog pučkog kazalište, jedne od najdugovječnijih glumačkih družina u Hrvatskoj.
.

 

.
Svečanost otvorenja održala se u organizaciji Grada Hvara i uz suradnju i potporu Ministarstva kulture, a u okviru 46. Dana hvarskog kazališta, znanstvenog skupa u koji se već više od četiri desetljeća održava organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Književnoga kruga Split, Grada Hvara i Hvarskog pučkog kazališta.

________
Izvor: magazin.hrt.hr
 

developed by Nove vibracije