Novosti

Učenice Srednje škole Hvar pobjednice ovogodišnjeg Europskog kviza o novcu u Hrvatskoj


24.03.2019

Na kvizu je sudjelovalo više od 130 srednjih i osnovnih škola te više od 1100 učenika iz 48 različitih gradova diljem Hrvatske
Hrvatska udruga banaka uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske uoči Europskog tjedna novca25. – 29. ožujka 2019.,organizirala je po drugi puta „Europski kviz o novcu“ (eng. European Money Quiz), online natjecanje za timove učenika od 13 do 15 godina. Na kvizu je sudjelovalo više od 130 srednjih i osnovnih škola te više od 1100 učenika iz 48 različitih gradova diljem Hrvatske, a brojke ukazuju na sličan odaziv kao i prošle godine.

Učenice Ena Buzolić, Katarina Matešić, Lara Kodžoman, Marinela Dujmović i Mia Čubre iz Srednje škole Hvar pobjednice su Europskog kviza o novcu u Hrvatskoj koji se održao uoči Europskog tjedna novca putem online Kahoot! Platforme i YouTube kanala.

 

- Iskustvo ovakve vrste natjecanja je neopisivo, a pobjeda je za nas bila neočekivana. Dolazimo iz male otočne škole i smatrali smo da nemamo velike šanse za pobjedu, ali dokazali smo da uz dobar tim, trud i podršku možemo ostvariti nemoguće. Sve je počelo uz igru i zabavu, a nismo očekivali da će se to pretvoriti u izvrsnu priliku za nas i našu školu. Pripremali smo se na satovima Osnova turizma i Organizacije uz različite kvizove i materijale. Zahvaljujemo našim nastavnicama, ravnatelju i Hrvatskoj udruzi banaka na ovom zabavnom i korisnom iskustvu koje ćemo dugo pamtiti.Poručili bismo svim budućim natjecateljima da se svi snovi mogu ostvariti, ako imaš dovoljno hrabrosti da ideš za njima. - izjavile su učenice pobjedničkog tima iz Srednje škole Hvar.

Ravnatelj Srednje škole Hvar, Saša Paduan, naglasio je kako je neophodno obrazovati učenike u području financijske pismenosti:

- I ove godine su učenici naše škole sudjelovali na natjecanju Europski kviz o novcu. Ostvarili su izvanredan uspjeh i osvojili prvo mjesto u Hrvatskoj. Vrijedno su radili u sklopu fakultativnog nastavnog predmeta Financijska pismenost kojeg imamo u školi, uz podršku nastavnica Sande Stančić i Ivane Vojković. Ovaj uspjeh učenika i njihovih mentora predstavlja veliki iskorak u radu naše male otočne škole. Pokazalo se da se kreativnim i inovativnim poučavanjem učenika mogu ostvariti izvrsni rezultati. Sudjelovanjem u ovakvim programima, učenici se osposobljavaju za stvarne nadolazeće životne situacije. Želimo da naši učenici uz teoriju dobiju stvarno primjenjivo životno znanje, da postanu obrazovani financijski pismeni građani Europske unije.

- Prvo mjesto na nacionalnom natjecanju je pravo iznenađenje za nas. Natjecali smo se i prošle godine. Kahoot kao platformu za učenje koristim već tri godine u nastavi i koliko god je koristila, učenicima nikad ne dosadi, za razliku od nekih drugih metoda poučavanja. Oni nisu ni svjesni da su kroz igru i zabavu, naučili važne životne stvari. Bez obzira na njihovu buduću struku, financijska pismenost postaje jednako važna kao i neke druge već naučene životne vještine. - naglasila je mentorica pobjedničkog tima iz Hvara, Sandra Stančić.

 

Drugo mjesto osvojili učenici iz Zagreba
Drugo mjesto zauzeli su učenici III. Gimnazijeiz Zagreba, a treće mjesto pripalo je učenicima Osnovne škole Bukovaciz Zagreba.

Pobjednici nacionalnog natjecanja - dvoje mladih iz pobjedničkog tima u pratnji nastavnika/nastavnice - otputovat će u Bruxelles, Belgiju, gdje će sudjelovati na Europskom finalnom natjecanju 7. svibnja 2019. godine.Kviz će se održati na europskoj razini putem Kahoot! platforme.

Natjecanje Europski kviz o novcuodržano je povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca kako bi se unaprijedila razina financijske pismenosti. Na natjecanje su se prijavljivali 7. i 8. razredi osnovne škole i 1. razredi srednje škole, različitog usmjerenja iprethodnog znanja. Iako cilj jest što bolji plasman na natjecanju, najvažnijeje da učenici usvojedodatne pojmove financijske pismenosti ili potvrde već naučenoi totimskim radom – zajedničko donošenje odluka, tj. zajedničko odgovaranje na pitanja.

- Izuzetno smo ponosni na činjenicu da je na natjecanju sudjelovalo više od 1100 učenika iz 49 različitih gradova u Hrvatskoj. Ta činjenica dovoljno govori o visokoj motiviranosti naših mladih učenika i njihovih profesora, koji su se kvalitetno pripremili za natjecanje te pokazali solidnu razinu znanja o novcu, financijama i sigurnosti na internetu. Na rezultate je najviše utjecao broj točnih odgovora i brzina rješavanja svih pitanja, a s obzirom na to da su svi timovi imali velik broj točnih odgovora, ipak je za konačan rezultat presudilabrzina odgovaranja i timski rad učenika. Mladima je potrebno omogućiti korištenje modernih tehnologija te ih u natjecateljskom okruženju dodatno potaknuti da kontinuirano usvajaju financijske vještine. Pobjednicama želimo puno sreće u Bruxellesu i sigurni smo da će Hrvatsku predstaviti u najboljem svjetlu“, izjavio je direktor Hrvatske udruge banaka, Zdenko Adrović.

Europski kviz o novcu je projekt Europske bankovne federacije čiji je cilj učenjem i pripremama za kviz poboljšati financijsku pismenost djece i mladih diljem Europe. Spaja online učenje o osobnim financijama i natjecanje svih prijavljenih timova, iz različitih učionica u isto vrijeme.

Neovisno o održanom natjecanju, dobrodošli su svi mladi, ali i oni stariji, da se u bilo kojem trenutku okušaju u rješavanju kvizova za vježbu iz područja financijske pismenosti, znanja o novcu, matematike, sigurnosti na internetu, osnovnih znanja o Europskoj uniji i ostalih srodnih tema te provjere svoje znanje na www.hub.hr.

 

Izvor

developed by Nove vibracije