Novosti

19.07. - Koncert Ljetne škole gitare Gitarastra, klasa prof. Ante Čagalj


19.07.2018

U četvrtak, 19. srpnja u crkvi Sv. Ivana u 21:00 sat održat će se Koncert ljetne škole gitare GITARASTRA,  Klasa prof. Ante Čagalj. 

 

Program:

1. F. Tarrega: Tango Paolo Šamanović
2. T. Tisserand: Vals de Primavera Tilen Žabkar
3. S. L. Weiss: Fantasie d-mol Lucija Heckel
4. J. S. Bach: Preludij, BWV 846 Ema Trogrlić
5. M. D. Pujol: Verde Alma Emanuela Krpan
6. J. S. Bach: Cello Suite, BWV 1007; Prelude Laura Ogrizek

7. Trad.Nesta Rua; El Gato Iva Maksimović, Sven Ipša

8. J. M. Coquery: Vals Mateo Huđin, Borna Grgec, Tilen Žabkar

9. P. Hindemith: Rondo Ema Trogrlić, Rino Cetinić, Sven Ipša

10. P. A. Iparraguirre: El Pimpollo Emanuela Krpan, Laura Ogrizek, Lucija Heckel

11. Trad. Forski tonci Lucija Muđer,violina; Luka Filipović, v.cello
Lucian Kolar, gitara


Ove je godine Stari Grad domaćin Međunarodne ljetne škole gitare, najobuhvatnije ljetne edukativno–koncertne manifestacije koja se odvija u periodu od 08. do 20. srpnja. Škola gitare našeg istaknutog glazbenog pedagoga Ante Čaglja, profesora na Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu tradicionalno pobuđuje veliko zanimanje, pa se i ove godine prijavio veliki broj polaznika: od učenika osnovnih glazbenih škola do studenata glazbenih akademija iz zemlje i inozemstva. Oni usavršavaju svoja glazbena i gitaristička znanje i umijeća, sakupljaju dragocjena koncertna iskustva, druže se te upoznavaju sve ljepote Staroga Grada i otoka Hvara.

Zanimljivo je napomenuti da je prvi ljetni seminar gitare održan baš 1992. u Starom Gradu, u okviru tadašnje Međunarodne ljetne škole Hic Faros, hic ars, da bi se nakon godina lutanja po Hvaru, Braču i Korčuli, seminar vratio na svoje izvorno mjesto.

Komorna glazba je, uz individualnu nastavu, jedan od najvažnijih oblika rada na školi gitare. Na samom seminaru formiraju se komorni ansambli te orkestar sastavljen od svih polaznika. Svaku večer održavaju se koncerti na kojima nastupaju svi – kao solisti i kao članovi komornih sastava. Ni ove godine nije izostao običaj da se svaki dan, nakon satova i proba te večernjeg koncerta u crkvi sv. Ivana, izađe s gitarama na prelijepi trg Škor i održi koncert na sveopće zadovoljstvo samih izvođača i prolaznika koji se tu tradicionalno okupljaju.

Na kraju seminara bit će održana dva završna koncerta, 19. u crkvi sv. Ivana, a 20. srpnja u crkvi sv. Nikole sa početkom u 21 sat na kojem će mladi gitaristi pokazati što su naučili tijekom dva tjedna vrijednoga rada.

 

27 godina L J E T N E Š K O L E G I T A R E

developed by Nove vibracije