Novosti

ZA USKRS CRVENOKRIŽAŠI POSJETILI DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE


03.04.2018

„– Al’ opet otvarate dom? Po koji put? Ja sam ih gledala već tri! – tek je u prolazu, onako kao da kaže dobar dan, dobacila mlada žena omanjoj grupici pred staračkim domom u Starom Gradu na otoku Hvaru.
Naime, prvo osnivanje doma kao ustanove počelo je 2001. te 2006. godine gradnja, odnosno rekonstrukcija bivšeg zemunskog odmarališta kojeg je Fond za privatizaciju dao Gradu, a onda je vlasništvo prešlo na Županiju, pa se čekalo da Ministarstvo socijalne skrbi osigura novac kako boravak ne bi bio 12.000 kuna, već prihvatljivih, socijalnih 3000 kuna. Razmišljalo se i o javno-privatnom partnerstvu, da bude samo isplativo no, srećom, ostalo se na želji da bude dostupan otočanima, a ne bogatašima, pa… Puno je u svih tih godina bilo “pa”, a “rađanje” ove neophodne ustanove ispratila su čak tri gradonačelnika (Visko Haladić, Đurđica Plančić i Vinko Maroević) te dočekalo i četvrtog Antonia Škarpu!“Ovaj je tekst bio objavljen u Slobodnoj dalmaciji krajem 2017.godine koji je bio prilično deprimirajući,posebno za djelatnike Crvenog križa Hvar koji su bili uključeni u nastajanje ovog projekta i trakavice oko njega, a upoznati su sa starosnom strukturom žitelja otoka.

Danas možemo biti zadovoljni budući je u spomenutom Domu za starije i nemoćne u Starome Gradu /kao podružnica doma „Zenta “ Split / smješteno 40-tak korisnika .Povodom predstojećih uskršnjih blagdana ,predstavnici Gradskog društva Crvenog križa otoka Hvara otišli su u posjetu korisnicima. Lijepo je bilo vidjeti poznata draga lica osoba s kojima smo se u životu sretali, učili od njih , družili se kao susjedi i sl. u jednom novom ali ugodnom i dostojanstvenom ambijentu u kojem će imati novi dom. Prigodni darovi uručeni su im u njihovim sobama uz nazočnost ljubazne socijalne radnice . Za vrijedni kolektiv također je uručen prigodni poklon uz obećanje skorog ponovnog viđenja organiziranog sa konkretnim zajedničkim akcijama u cilju poboljšanja kvalitete života dragocijenih ljudi treće životne dobi smještenih u novootvorenom Domu u Starome Gradu,kojeg smo tako dugo čekali.

developed by Nove vibracije