Novosti

Dan narcisa 2018. na otoku Hvaru


26.03.2018

Tradicionalna akcija „DAN NARCISA“ organizirana je i ove godine 23.03.2018. petak na trgovima najsunčanijeg otoka . Ove godine vrijeme je bilo izuzetno hladno,iznenađujuće za Hvar u ovo doba godine.Žuti cvijet narcisa koji predstavlja simbol borbe protiv raka dojke na otoku Hvaru prodaje se u organizaciji Crvenog križa. Zahvaljujući vrijednim rukama djece i mladih, zajedno s mentorima osnovnih i Srednje škole ,te vrtića na otoku, svake godine rapsodija žutih cvjetova izrađenih od različitih materijala razgali sunčane trgove mameći prolaznike da ih se kupe. Tu se također uključuju i korisnice Dnevnog boravka Stari Grad , koje druženje oko pripreme cvjetova iskoristekako bi se zabavile i bile humano korisne. Posebnu pažnju plijene najmlađi sudionici iz otočkih vrtića koji protrče oko štekata veseleći se druženju. Kupnjom cvijeta ili nekog od uradaka sudionika akcije pomaže se oboljele žene od te opake bolesti. Budući se svake godine prikupljaju sredstva za aparat za jednokratno zračenje oboljelih ovom prigodom Crveni križ Hvar dio sredstava uplatiti će za ovu humanu svrhu. Svatko tko se susretao s ovom bolesti,bilo osobno ili kroz nekog u obitelji zna bitnost jedinstvenog liječenja oboljelih od karcinoma dojke .Unatoč hladnoći i žrtvi onih koji su slobodno jutro proveli tresući se na buri da bi uprihodili što više sredstava,bilo je živo i veselo.
U sklopu obilježavanja Dana narcisa organizirano je mjerenje tlaka i šećera,HbA1c ,te UZV gustoće kostiju u Starome Gradu i Hvaru .U akciji je prikupljeno cc 6000,00 kn. M.B.
U subotu, 24. ožujka po dvadeseti i drugi put u Hrvatskoj se obilježava Dan narcisa. Narcise su simbol proljeća, života i nade, a u našoj zemlji su uvelike prepoznatljive i kao simbol dana koji je namijenjen jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke te podrška svim onim ženama koje su od istog oboljele. Obilježavanjem ovog dana potičemo na razmišljanje i djelovanje u svezi preventivnih pregleda i na aktivniju brigu o vlastitom zdravlju kao najvećem bogatstvu svake pojedine osobe.
Zašto podržati ovu akciju i odazvati se na mamografski pregled?
Zato što je rak dojke unatoč svim dosad poduzetim preventivnim aktivnostima, znatno unaprijeđenoj dijagnostici i liječenju još uvijek najčešće sijelo raka u žena. Godišnje se u gradu Zagrebu bilježi više od 600 novooboljelih žena, a u Republici Hrvatskoj više od 2600. Prema podatcima o smrtnosti u Zagrebu od raka dojke godišnje umire više od 200, a u Hrvatskoj oko 1 000 žena.


U RH postoje dva preventivna pregleda.


Ciljevi preventivnih programa:


• otkrivanje raka dojke u početnom stadiju, u što većem udjelu;
• dugoročno smanjenje smrtnosti od raka dojke;
• stvaranje navike kod žena za potrebom provođenja preventivnih pregleda.
Podržimo ovu akciju, poklonimo sebi i dragim osobama stručak narcisa i podsjetimo se da provođenjem redovitih preventivnih aktivnosti (samopregled, UZV dojki, mamografija te sudjelovanje u programima probira) čuvamo i unaprjeđujemo zdravlje.

HCK Gradsko društvo Hvar 

 

developed by Nove vibracije