Novosti

In memorian Frano Jurić 1935. - 2018.


09.02.2018

Noćas je umro član Hrvatske gradske glazbe Stari Grad, Frano Jurić. HGG Stari Grad od svog osnutka koji se dogodio prije 142 godine imala je na stotine članova, ali ovakvih članova je zasigurno bilo malo. Riječ „član“ ne može sadržati što je Frano Jurić značio kako ovoj glazbi, tako i kulturnom i vjerskom životu ovoga grada.
Frano Jurić bio je TENOR. Tenor instrumentom i tenor glasom. Izvanredan tenor čija melodija je desetljećima odjekivala Škorom, Podložom, Tvrdaljem, Rivom. Tenor čiji je glas sa štionika crkve sv. Stjepana prenosio puku riječ Božju, izvijajući se i plešući do ispod njenih svodova. Nezaboravne su njegove interpretacije brojnih pistula, „živih“, „mortvih“, od Adventa i Korizme.
Frano Jurić nama je putokaz kako se voli svoju glazbu, kako se voli svoju župu, kako se voli svoj grad. Što znači biti „Starograđanin“, „Hvaranin“, Splićanin“....??? Jurići nisu Starograđani „od kolina“, oni su došljaci. Ovi „od kolina“ došljake teško priznaju za svoje. Ali, tko je veći Starograđanin od Franota Jurića? Tko je od njega više klapskih i crkvenih pjesama otpjevao, promenada i koncetara odsvirao, i time neizmjerno obogatio vjerski, društveni i kulturni živor ovoga grada? Tko je ovaj grad više volio???? Čak i u zadnje vrijeme, već ozbiljno narušena zdravlja, nije odustajao. ON je BUKVALNO do zadnjeg daha svirao. Svirao, jer to je bio njegov život.!!! Kada više nije mogao, on se ugasio.

Neka mu je pokoj vječni, a obitelji iskrena sućut!

Hrvatska gradska glazba Stari Grad

 

 

 

 

 

 

 

Frano Jurić je bio dobitnik Povelje zahvalnosti Grada Staroga Grada 1997. godine. 

Neka mu je pokoj vječni, a obitelji iskrena sućut!


GRAD STARI GRAD 

 

 

 

developed by Nove vibracije