Novosti

05.01.2018. - Hit komedija "Rodijaci"


02.01.2018

U petak, 05. siječnja 2018. godine u kazališnoj dvorani u Starom Gradu s početkom u 20:00 sata, održat će se Hit komedija "Rodijaci".

Cijena ulaznice 60 kuna i mogu se kupiti u Turističkoj zajednici grada Staroga Grada od 08:00 - 14:00 ili rezervirati na 021/765-763, 091 1 765-763, te od 18:00 na dan predstave na blagajni kazališne dvorane.

 

Pučka hit komedija o hercegovačkim gastarbajterima

Autor: Petar Miloš
Režija: Velimir Pšeničnik Njirić

Glume: Miro Barnjak kao Stipan
Velimir Pšeničnik Njirić kao Matiša

U jednosatnoj komediji s dva lica, Matišu i Stipana glume Miro Barnjak i Velimir Pšeničnik Njirić, koji je i redatelj predstave.

Autor Petar Miloš na duhovit način prikazuje vrijeme u kojem živimo kao i događaje iz života dvojice hercegovačkih gastarbajtera koji, na pola nepismeni, žive i rade u Njemačkoj. Radnja se događa u skromnoj i zapuštenoj sobici, u kojoj se nalaze stol, dvije stolice, dva kreveta, ormarić s telefonom i hladnjak.

Predstavu Rodijaci do sada su izvodili odreda vrsni glumci, kao što su bili pokojni Ilija Zovko, Toni Pehar i već spomenuti Njirić, koji ju je u tandemu s Peharom izveo gotovo 200 puta.

Za ovaj su se tekst odlučili i zato, kaže Njirić, „što je autor teksta, Petar Miloš, normalan i kvalitetan pisac koji ne doživljava histerične napade, poput velikog broja njegovih kolega.“ Barnjak dodaje da su se na predstavu odlučili i zato što je to glumačka predstava: „U njoj je pretežito sav teret predstave na glumcu, njegovu talentu i zanatu, njegovu osjećaju za publiku, njegovu šarmu i iskustvu.“

Dodaje kako na predstavu jednako dobro reagiraju svi, neovisno o dobi, stupnju obrazovanja, te pripadnosti različitim društvenim ili vjerskim skupinama. Na samostalni projekt glumci su se odlučili najviše zato što im je gluma i posao i poziv i kruh svagdašnji, ali i zato što su potplaćeni za svoj stvaralački posao u kazališnim institucijama.

„Danas živimo u siromašnijem vremenu, i duhovno i materijalno, u depresivnijem vremenu, s manje nade u bolju budućnost.
Živimo u vremenu kad se narod u skladu sa svjetskim trendom sve više tretira kao roblje, glasačka mašina u takozvanoj demokraciji korupcije", rekao je Njirić te dodaje kako su prvi vidljivi simptomi propasti svake civilizacije bili urušavanje moralnih i kulturnih vrijednosti.

„Ima pravde! Samo tribaš imati para za nju!“ zaključuju glumci u predstavi Rodijaci.
 

developed by Nove vibracije