Novosti

Više od 70 brodova na velikoj fešti na Hvaru: u slavu vridnih kalafata i drvenih brodova!


19.09.2017

Kod njih se godine ne broje jer ionako su rođeni, bolje reći stvoreni rukama vrijednih kalafata ima stoljeće, čak neki i dva! O tradicijskim brodovima se radi, o drvenim barkama koje je plastika istisnula odavno s vezova u lučicama. No entuzijasti, zaljubljenici u stari način i gradnje i plovidbe, i u šum vjetra u jedrima, i miris drveta od kojeg su brodovi izgrađeni, svim silama se trude vratiti na Jadran flotu tradicijskih brodova. I uspjeli su jer sve više je tih drvenih ljepotana na moru, pa i ne čudi organizacija brojnih manifestacija s onim prefiksom – tradicionalno.

Upravo jedna takva se drugi put održava, u režiji splitske udruge "Cronavis", u najdužoj jadranskoj uvali, onoj starograjskoj na otoku Hvaru, gdje u tri dana događanja Međunarodnog festivala mora, brodova i mornara "Dani u vali", više od sedamdeset brodova se došlo podičiti i prezentirati osvježenim izgledom. Svojim novim drvenim rebrima i madirima, lantinama, kobilicama, timunima, jarbolima, veslima, pa i jedrima.

- Dvije godine doktor Sanjin Sandrić i ja radili smo na ovom rabljanskom gucu. Vratili ga iz mrtvih, a sada opet moramo tražiti novi jarbol. Evo veslo smo morali staviti umjesto jarbola koji je pukao u regati - govori nam Franko Rudan nakon regate tradicijskih brodova koja se u subotu ujutro održala u uvali, no kako je jako jugo carevalo zaljevom, bilo je i loma opreme i potapanja.

Tako je njihova mala barka od 4,85 metara imena "Medulinka" iz Pule ostala bez bitnog dijela, no posada ovoga broda starog šezdeset godina: Sandi Vede, Damir Paklina i spomenuti Sandrić i Rudan, ne žale se - za noćnu paradu brodova "Ples svjetala i jedara" posudit će jarbol i opet zajedriti.

S druge strane Davor Lončarić iz Selca kod Crikvenice, na brodu tipa guc od 4,6 metra imena "Jadranka", trebao je za noćnu morsku smotru osušiti svoj brod. Tijekom regate val je samo poklopio "Jadranku", pa je posadi tek preostalo dokopati se mula ispred hotela "Helios", išekati more i opet zajedriti. Doduše ne baš uspješno, te ih je u tegalj uzeo leut "Slobodne Dalmacije", sa svojih 150 godina najstarije plovilo na festivalu.

Napete su bile regata starih brodova, i ona jedriličarska i ona veslačka, gdje su se utrkivale posada guca, pasara, batana, gajeta, falkuša, condure, parance, kutera HRM-a, pa gundula i sandule, gdje su se ogledali pomorci sa svih strana Jadrana. Stigli su i iz Pule, Krka, Opatije, Lovrana, Mošćeničke Drage, Selca, pa Vrbovske, Hvara, Murtera, Jezera, Prvić Šepurine, Šibenika, Pašmana, Komiže, Vele Luke, Splita, Zadra, Orebića, Jelse, Vodica, Opuzena, Omiša, ali i Talijani, te domicilna jedina posada iz Starog Grada na luetu "Rona" Andro Tadić Šilo, Roko Novak i Bartul Dulčić, koji se hvale brodom izgrađenim prije sedamdeset pet godina. Posadi "Dele" pasare od 3,5 metra Saniju Deliću i Damiru Višiću piše se pobjeda u jedrenju, mišićavim momcima iz Hrvatske ratne mornarice u kuteru se piše trijumf u veslanju, dok su najviše pljeska publike "načičkane" uz rivu, pobrale djevojke iz Opuzena koje su pod paskom Milojka Glasnovića pokazale muškima kako se to vesla u neretvanskoj lađi.

A demonstracija mora i jedrenja, bila je i za one najmlađe, za djecu, zahvaljujući Duji Lukoviću iz splitskog kluba "Zenta" koji je prezentirao kako se to brodi radio-upravljanim jedrilicama koje imaju joystick umjesto kormila. Oduševljenje je bilo nemjerljivo, kao i za sva događanja u Starom Gradu, od izložbi, predavanja, smotri...

- Morate kušati i delicije - nudili su sa štandova i Komižani iz Udruge "Palagruža" koji su kuhali gulaš od puleta, malog magarčića, pa Talijani sa vrhunskim vinom i parmezanom, dok su Krčani rezali pršut.

- Obilježavamo ovom izložbom 141 godinu kluba JK "Plav" iz Krka, ali i dvadeset godina tradicijskog jedrenja i regata, no moramo ljude i počastiti - kaže nam Danko Milohnić, predsjednik kluba, dok su goste slanom delicijom nudili Katarina Stomeršić, Franjo Gržin i Stanko Iskra.

- U financijsku pomoć grada i novca iz EU-a provodimo projekt "Mala barka", pa smo obnovili krčku pasaru imena "Bodulka" i guc "Bodul", a sada uređujemo ribarski brod bragoc izgrađen šezdesetih godina prošlog stoljeća. U planu nam je i gradnja prezentacijskog centra i malog muzeja pomorstva Krka te Primorja - iznosi nam nove planove u očuvanju ove neprocjenjive baštine i europskim novcem, Nediljko Dunatov, radostan što je obnova stare flote primjetna duž cijelog Jadrana.

 

izvor: javascript:void(0);/*1505729522031*/

developed by Nove vibracije