Novosti

Otvorena izložba akademskog slikara Emila Roberta Tanaya u Starom Gradu na Hvaru


10.07.2017

STARI GRAD, 7.7.2017. - U autentičnom ambijentu drevne crkve Svetoga Jerolima, jednom od najatraktivnijih izložbenih prostora u Starom Gradu na otoku Hvaru, u četvrtak, 6. srpnja otvorena je izložba profesora emeritusa Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, akademskog slikara Emila Roberta Tanaya. Izložba radova prof. Tanaya naslovljena “Motivi otoka Hvara” predstavlja djela koja je autor stvarao kroz 3 ciklusa, na kojima radi već dugi niz godina: Morski pejzaži, Masline i Zagoretine, a sve su slike nastale u krugu od samo nekoliko kilometara od galerije u kojoj su izložene.
Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Staroga Grada Žaneta Roić, koja je u pozdravnom govoru istaknula da se nada da će se suradnja grada Staroga Grada i prof.Tanaya nastaviti i u sljedećim sezonama, a uvodnu je riječ izložbi dao ravnatelj Muzeja Staroga Grada prof. Aldo Čavić koji je prisjećajući se ranih faza stvaralaštva Emila Roberta Tanay 70-ih godina 20. stoljeća, koje su bile obilježene tamnim tonovima i motivima, napomenuo da mu svjetlost uslikana u sadašnje razdoblje Tanayeva stvaralaštva ulijeva životni optimizam.


Izložba ostaje otvorena do 4. kolovoza 2017. svaki dan od 19h do 23h.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IZ PREDGOVORA KATALOGU:


Akvareli i ulja na platnu slikara Emila Roberta Tanaya, pokazuju svestranost umjetnika koji je u potpunosti u skladu sa svojim medijima. Izložene slike čine raspon od apstraktnih i ekspresionističkih radova pa sve do topografskih pejsaža u harmoničnim akordima boja, a svi radovi nedvojbeno su djelo pažljive ruke Emila Roberta Tanaya. Tematske kompozicije često se ponavljaju u umjetnikovim radovima koji su izloženi ovdje: masline na otoku Hvaru i gradski krajobrazi Starog Grada. Zanimljivo je napomenuti koliko je zaseban svaki rad s obzirom na ponavljanje kompozicije. Međutim, nije scena ili objekt sveobuhvatan sadržaj ovih slika. Umjesto toga, Emil Robert Tanay je slikar svijetla i vremena, topline i hladnoće. Uistinu je lijepo obratiti pažnju na suptilne varijacije tona na slikama mora koje ukazuju na promjenu sunca, od zore do sumraka. Također, gradski krajobrazi Starog Grada ukazuju na blistave pastelne boje koje se stapaju s kamenim zidovima tijekom ljetnih jutara, i duboke zelene i plave boje večeri koje se očituju između borova i Jadranskog mora. Ovi akvareli su postignuti velikim razumijevanjem medija. Kist, boja i papir su jednaki alati koji dopuštaju da se spontanost i živahnost vode stope s izuzetnom primjenom boje autora. Ulja na platnu su jednako izražajna – tu je težina medija korištena kako bi stvorila teksturu i dramu na platnu. Masline naslikane tijekom podnevnog ljetnog sunca zrače kroz bljeskove crvene boje i zamagljene oblike, izražavajući jasnoću koncepta.
Rebecca McKay

 

 

 

ŽIVOTOPIS:

 

 


Emil Robert Tanay rođen je 7. ožujka 1944. u Zagrebu. Na slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1967. godine. Od 1967. do 1972. suradnik je Majstorske radionice profesora Krste Hegedušića. Specijalizira fresco slikarstvo na Akademiji lijepih umjetnosti u Rimu 1974. Do 1982. godine profesor je na Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Od 1982. savjetnik u Republičkom zavodu za prosvjetno-pedagošku službu Hrvatske. Od 1988. docent na Nastavničkom odsjeku gdje je od 1993. do 2014. redoviti profesor u stalnom zvanju metodike likovnog odgoja i obrazovanja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Emil Robert Tanay samostalno je izlagao u zemlji i inozemstvu te sudjelovao na brojnim skupnim izložbama. Dobitnik je I. nagrade za slikarstvo na V. Bijenalu mladih u Rijeci 1971., a 1974. dobitnik je nagrade za slikarstvo na VII. Salonu mladih u Zagrebu. Osim slikarskog rada bavi se istraživanjima na području metodike nastave likovnog odgoja i obrazovanja poticanjem likovnih sposobnosti darovite djece. Predsjednik je Udruge hrvatskih učitelja likovne izobrazbe, te potpredsjednik Svjetske organizacije za odgoj putem umjetnosti InSEA (2003-2008.). 2001. odlikovan je međunarodnom Ziegfeldovom nagradom koju dodjeljuje Američka udruga za odgoj putem umjetnosti - USSEA, za ukupnost doprinosa međunarodnom likovnom odgoju i obrazovanju. Od 2003. do 2004. prodekan je Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2016. godine profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.

developed by Nove vibracije