Novosti

Priče o paprenjokima – uskrsni dar čitateljima stranice Grada Staroga Grada


06.04.2017

Ozračju svetkovine Uskrsa na otoku Hvaru doprinose i tradicijski kolači: sirnice (pince), garitule, škanjota i krokant. Posebno u Starom Gradu - starogrojski paprenjoki. Porijeklo medenih slastica potječe iz antike, ali prvi spomen medenjaka naziva paprenjak na ovom prostoru, do sada znan, ostavio je pjesnik Petar Hektorović u spjevu „Ribanje i ribarsko prigovaranje“ u 16. stoljeću.
Mnoge slatke delicije određuju velike gradove diljem Europe, kao što su cremeshnite i strudele - Beč ili Salzburg – Mozart kugle.
Pa ipak, teško će se među tom velikom slatkom menažerijom naći jedan grad i jedan otok kojega određuje i izravno simbolizira neki drevni kolač, kao onaj duh i dah njegove izvornosti i karaktera, njegove prošlosti i sadašnjosti, kao što paprenjaci, taj medni i začinjeni dah davnina, određuju Stari Grad, povijesno srce otoka Hvara.Napisao je kanconjer Veljko Barbieri u predgovoru knjige „Starogrojski paprenjoki, autorice Marice Buratović, izdavač Grad Stari Grad, 2006. ....

 

Izvode iz teksta "Starogrojski paprenjoci", autorice, naše pjesnikinje, Marice Buratović možete pročitati na linku: Obavijesti, oglasi, natječaji".

developed by Nove vibracije