Novosti

09.07. - Koncert Hrvatske gradske glazbe Stari Grad


06.07.2016

Povodom obilježavanja 140. rođendana Hrvatske gradske glazbe Stari Grad, održati će se drugi iz ciklusa prigodnih koncerata i to 09.07.2016 u 21:30 na trgu Škor. Gosti Starogradske glazbe biti će Faroski kantaduri.


Hrvatska gradska glazba osnovana je davne 1876. godine i s ponosom može reći da ima 140 godina kontinuiteta svog djelovanja. Prvo glazbeno društvo u Starome Gradu bila je osnovano pod imenom Banda Cittadina (Gradska glazba) čiji statut iz 1876. godine svjedoči o organiziranom puhačkom orkestru i njegovanju glazbene kulture u tadašnjem Starom Gradu. Prvi kapelnici su bili Česi – Sanitrak, Fronek, Svoboda i Jelenek.
Glazba je imala gostovanje i van granica Hrvatske ( Rotterdam, Prag, Munchen, Beč, Velek Opatovice, Letovice, Boskovice). Hrvatska gradska glazba Stari Grad sudjeluje u svim državnim, pučkim i crkvenim blagdanima.
U gradskoj glazbi, ljubav prema glazbi iskazivale su brojne generacije starograđana a poneki od njih svoju su profesionalnu glazbenu karijeru započeli u njenim redovima, tako je i današnji kapelnik Luki Gamulin ponikao također iz reda glazbara Hrvatske gradske glazbe.

developed by Nove vibracije