Novosti

5. 04. - Dnevnik HRT-a: Hvar u Bruxellesu


05.04.2016

Dva tjedna poslije strašnoga terorističkog čina u Bruxellesu, hrvatsko izaslanstvo održalo je prvi javni kulturni događaj u Europskom parlamentu.
Potpredsjednik parlamentarnog Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković, podrijetlom s Hvara, organizirao je manifestaciju „Otoci Faros-Paros: Milenijske mediteranske veze." Sve u povodu 2400 godina Staroga Grada.

U sjedište europske politike stiglo je 60-ak hvarskih poduzetnika, političara, turističkih i kulturnih djelatnika. Iznimno mi je drago da ćemo Hrvatsku kulturnu baštinu i ukorijenjenost u europsku civilizaciju ovom izložbom hvarskim delicijama prikazati našim europskim partnerima kao doprinos promociji hrvatskog turizma i hrvatske kulture, i da će EU sa svojim novcem koje ima pomoći razvoju hrvatskih otoka, rekao je Andrej Plenković, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EU-a.

U Europarlamentu održan je okrugli stol o stoljetnim vezama otoka Parosa i Farosa. Naime, prije 2400 godina stanovnici Parosa osnovali su svoju koliniju Faros, na mjestu današnjeg Staroga Grada, koji je i na UNESCO-ovoj listi svjetske kulturne baštine.

U Bruxellesu je otvorena i izložba fotografija, koje svjedoče o stoljetnoj povezanosti Parosa i Farosa. Suradnja se nastavlja.

 

Preneseno sa javascript:void(0);/*1459932755261*/

developed by Nove vibracije