Novosti

Sada kada ste vidjeli “Mišolovku”, postali ste naši suučesnici u zločinu. Želimo da očuvate tradiciju i tajnu tko je počinitelj zločina sačuvate duboko u svojim srcima…


01.04.2016

Nakon dugog niza godina u kojima su uspješno izvodili komedije domaćih autora adaptirane na Starogrojski govor, ekipa Starogradskog kazališta "Petar Hektorović" odlučila se na "kopernikanski obrat" - na scenu postaviti i izvesti čuvenu krimi-dramu Agathe Christie:  "Mišolovka". Rekli bismo, zahtjevan pothvat i put,  pun različitih nepoznanica i neizvjesnosti.

Sinoć u  prepunoj dvorani Koncertno-kazalište dvorane u Starome Gradu,  u izvrsnom nastupu Starogradskih kazalištaraca imali smo priliku uvjeriti se kako je tih nepoznanica i neizvjesnosti (osim, naravno o ishodu same drame odnosno odgovoru na pitanje tko je ubojica) bilo vrlo malo, gotovo zanemarivo.

Osmočlana ekipa "Mišolovke", koju čine: Ljiljana Plenković i Antonio Škarpa (bračni par Molly i Giles Ralston), Nikša Dužević (Christopher Wren), Klara Kovačević (Mrs Boyle), Neno Šoljan (Major Metcalf), Amalija Tadić (Miss Casewell), Vjekoslav Tadić (Mr. Paravicini) i Ante Stančić (detektiv Trotter), pokazala je mnogobrojnim gledateljima kako se, uz vodstvo mlade redateljice Martine Stjepanović, može, pored laganih i lepršavih komedija, s jednakim marom i žarom na "daskama koje život znače", izvesti i "ozbiljan", vrlo težak i zahtjevan, k tome još i jedan od najizvođenijih kazališnih komada današnjice. (vidi P.S.).

Od samoga početka, u nizu kratkih ali britkih dijaloga, u efektnom okružju pomalo kalustrofobične scene, osmorica glumaca je vrlo uspješno gotovo kirurški preciznio dočarala mračnu i tjeskobnu atmosferu zločina koji se tek ima dogoditi. Trebalo je znanja, vještine i umijeća, sat i pol koliko predstava traje, održati punu pažnju i koncentraciju kako samih izvođača pojedinano i  međusobno, tako i vekolikog gledateljstva, a upravo to je večeras ekipi "Petra Hektorovića" s nevjerovatnom lakoćom pošlo za rukom. Kao od šale.

Odlična izvedba Ljiljane Plenković i Antonija Škarpe, u ulogama bračnog para Ralston (posebno pred kraj predstave). Sugestivan, efektan i pomalo ležeran nasup Nene Šoljana u ulozi Majora Metcalfa. Uvjerljiva i dojmljiva igra Klare Kovačević u ulozi "grintave", čangrizave i i vječno nezadovoljne Mrs Boyle. Duhovit i zanimljiv nastup Vjekoslava Tadića, u ulozi ironičnog, ciničnog i sarkastičnog "slučajnog gosta" Mr. Paravicinija. Šarmantna i spontana izvedba Amalije Tadić. Izvrstan nastup Ante Stančića u ulozi detektiva Trottera, na tragu legendarnog Hercula Poirota. I na kraju, usudili bi se reći, najbolja od svih izvedbi - jedinstvena izvedba Nikše Duževića u ulozi lažnog arhitekta, ekscentričnog feminiziranog samca (gay?) Chrisophera Wrena.

Sve pohvale izvanrednoj scenografiji Vjeke Tadića, gotovo do nasitnijih detalja identičnoj onoj originalnoj iz Londonske predstave u St. Martin's Theatre, kao i svim ostalim članovima ekipe koji su svaki u svojoj branši (inspicijent Gabriela Škarpa, asistentica režije Ivana Stančić, svjetlo Bariša Plenković, glazba Lovre Plenković) doprinijeli visokoj umjetničkoj razini večeranje predstave.

Osobitu pohvalu i priznanje dugujemo mladoj glumici kazališta "Jozo Ivakić" iz Vinkovaca - redateljici predstave Martini Stjepanović, koja je večerašnju izvedbu "Mišolovke" s puno pažnje i truda, u maniri iskusnog redatelja, učinila dojmljivom, sadržajnom i znad svega, što samo znalcima polazi za rukom, od početka do kraja napetom i interesantnom.

 

I na kraju: Prisjetimo se riječi velikog Sir Richarda Attenborougha (prvog Mr. Gilesa Ralstona), izgovorenih na kraju prve originalne londonske izvedbe "Mišolovke", davne 1952. godine:

Sada kada ste vidjeli “Mišolovku”, postali ste naši suučesnici u zločinu. Želimo da očuvate tradiciju i tajnu tko je počinitelj zločina sačuvate duboko u svojim srcima…

 


Č e s t i t a m o !!!

developed by Nove vibracije