Novosti

8. 11. - Parlamentarni izbori 2015.


07.11.2015

Sva biračka mjesta za izbor novog saziva Hrvatskog sabora, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, na vrijeme su otvorena, s terena nema dojava o problemima, ističu u nedjelju ujutro u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).
Izborna povjerenstva izbornih jedinica potvrdila su nam da je sve u redu i regularno, kaže potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

'Po našim informacijama, na biralištima u BiH jutros nema gužvi, kao ni dojava o eventualnim nepravilnostima', kaže Renata Šantek, potpredsjednica DIP-a nadležna za provedbu hrvatskih parlamentranih izbora u 48 država diljem svijeta.
Oko 3, 8 milijuna birača, u Hrvatskoj i inozemstvu, izlazi u nedjelju na birališta kako bi izabralo novi saziv Hrvatskoga sabora.

Kakav je interes birača za saborske izbore znat će se u podne, kada će DIP objaviti podatke o odazivu do 11, 30 sati.

Prve izborne rezultate, sa oko 15 posto biračkih mjesta, Povjerenstvo će objaviti u 22 sata, dok bi u ponoć trebali biti poznati podaci za oko 80 posto mjesta.

 

Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jednica u Hrvatskoj, tri bira 'dijaspora', odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, osam pripadnici nacionalnih manjina.

Izbori za Sabor provode se, dakle u Hrvatskoj, te u još 48 država diljem svijeta.

U 13:00 i 15:00 sati Nova TV će emitirati vijesti 'Izbori 2015' dok će u 18:15 sati biti emitirana posebna emisija Specijal 'Izbori 2015'. Sve izvanredne vijesti Nove TV, kao i Specijal 'Izbori 2015', te posebnu emisiju o izborima, koja počinje u 21 sat također možete pratiti UŽIVO i na portalu Dnevnik.hr. Podsjetimo, izlazne ankete - prve procjene rezultata izbora na portalu Dnevnik.hr objavit ćemo točno u 19 sati, a prve nepotpune službene rezultate izbora Državnog izbornog povjerenstva (DIP) u 22 sata. Nakon toga možete na portalu Dnevnik.hr pratiti rezultate iz minute u minutu, kao i prve reakcije, komentare i analize stručnjaka.


Osmi su to izbori za Sabor od neovisnosti, prvi parlamentarni na kojima birači mogu koristiti preferencijski glas, dakle na listi za koju glasuju mogu zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, odnosno kojeg preferiraju u odnosu na sve druge kandidate s te liste.

NIJE NAODMET PONOVITI Pročitajte zašto je važno izaći na izbore

Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, imat će prednost pred drugim kandidatima, bez obzira na poredak, odnosno mjesto na listi.

Za naklonost birača bore se političke stranke, koalicije, neovisne liste, kandidati nacionalnih manjina, sveukupno više od 2.300 kandidata sa 166 lista, od kojih su 161 listu istaknule stranke, a pet je neovisnih, 41 je kandidat manjina.

U Hrvatskoj i inozemstvu otvorit će se gotovo sedam tisuća biračkih mjesta, stotinjak više nego prije četiri godine.

Redovitih biračkih mjesta u Hrvatskoj je 6. 574, u inozemstvu 114, tim brojkama treba dodati i posebna biračka mjesta na kojima glasuju birači na službi u oružanim snagama, zatvorenici, pomorci, birači u ustanovama socijalne skrbi itd.

U inozemstvu je poprilično zanimanje za parlamentrane izbore, potvrđuje to i podatak da se za glasovanje aktivno registriralo više od 36.000 birača, hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj, najviše u BiH (21. 600) i Njemačkoj (5. 900). Usporedbe radi, za predsjedničke izbore aktivno registriranih bilo je nešto preko osam tisuća.

PRIPREMITE SE NA VRIJEME Evo kako pravilno glasovati na izborima

"Međutim, i na sam dan izbora, a u inozemstvu su to 7. i 8. studenoga, moguće je dokazati svoje biračko pravo provjerom u konzulatu, odnosno u veleposlanstu i ako se ishodi potvrda može se glasovati", ističe predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin i podsjeća da je velik broj takvih potvrda bio u drugom krugu predsjedničkih izbora.

U inozemstvu glasuju i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj koji su se privremeno upisali na ta mjesta, zbog službenog puta, boravka u inozemstvu, a glasuju za listu izborne jedinice u kojoj imaju prebivalište.

Izbore prati i više od 13.000 tisuća promatrača, mahom stranačkih.

Prve izborne rezultate DIP će objaviti u nedjelju u 22 sata, nešto kasnije nego inače. Zbog preferencijskog glasovanja i složenijeg načina ispunjavanja zapisnika, biračkim će odborima, procjenjuje se, trebati nešto više vremena da dostave izborne rezultate.

Podatke o izlaznosti, DIP će, uobičajeno objavljivati u nedjelju u dva navrata, u podne i u 17 sati. (Hina).

developed by Nove vibracije