Novosti

9. 05. - Dan pobjede nad fašizmom, Dan Europe


08.05.2015

Dan pobjede nad fašizmom je dan kada je Nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Slavi se 9. sibnja, iako je Drugi svjetski rat konačno završen tek nekoliko mjeseci kasnije bezuvjetnom kapitulacijom carskog Japana poslije tragične upotrebe A-bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

Naime 9. svibnja 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratificirao je ispred Saveznika sporazum o njemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg Reicha potpisao nemački feldmaršal Wilhelm Kietel.

Počevši od tada, ovaj dan se svečano obilježava u velikom broju zemalja svijeta. Najveća parada održava se svake godine 9. svibnja u Moskvi, sa velikim mimohodom više roda vojske i preleta zrakoplostva. Na toj paradi se svaki put pokažu i posljednja postignuća ruske tehnologije ali i oprema iz Drugog svjetskog rata.


9. svibnja slavi se i kao Dan Europe. Naime, 9. svibnja 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija.

Danas se deveti svibnja, uz himnu i zastavu, uzima kao europski simbol. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao "Dan Europe".

Dan Europe je prilika za aktivnosti i festivale koji Europu približavaju njenim građanima. Za posjetitelje su tog dana sve institucije Europske unije otvorene. Slogan pratećih akcija svake godine određuje zemlja koja je u tom razdoblju predsjedavajuća Europske unije.

Dan Europe obilježava se i u Hrvatskoj, na način da se tjedan u koji pada 9. svibnja obilježava kao Europski tjedan.

Izvor: Wikipedija

developed by Nove vibracije