Novosti

Umro Janko Vranytzany Dobrinović


06.05.2015

Ministar turizma u prvoj hrvatskoj vladi i diplomat Janko Vranyczany Dobrinović umro je u srijedu u Bruxellesu u 95. godini, doznaje se od obitelji. Rođen je u Bedekovčini 27. svibnja 1920. Diplomirao je novinarstvo i komunikacijsko pravo na Akademiji Lateran u Rimu. Od 1970. bio je predstavnik austrijskog turizma za Belgiju i Luksemburg, a bavio se i poduzetništvom. Uoči demokratskih promjena 1990. zajedno s drugim hrvatskim plemićima uputio je javno pismo u kojem su se novim vlastima stavili na raspolaganje. Od 1990. do 1992. bio je ministar turizma u Republici Hrvatskoj, od 1992. veleposlanik RH ze zemlje Beneluxa.Živio je u Bruxellesu, u koji je došao kao mladić da bi naučio francuski i u kojemu je, kad nakon Drugog svjetskog rata nije uspio otići u Ameriku, ostao trajno.


Plemička obitelj Dobrinović spominje se u izvorima još početkom 13. stoljeća na području Bosne, odakle su u 15. stoljeću prebjegli pred Turcima u Dalmaciju i naselili se u Vranjicu pokraj Splita. Manojlo Dobrinović dobio je od splitskoga gradskog vijeća 1454. godine naslov patricija i promijenio prezime u Vranjican po mjestu Vranjic.

U 16. stoljeću, nakon pada Klisa pod osmansku vlast, članovi obitelji Vranjican sele se radi sigurnosti na otoke Hvar i Brač. Na Hvaru se nastanjuju u Starom Gradu gdje i danas postoji prezime Vranjican.

 

U Starom Gradu danas postoji trg (popularno zvan Moli Škor) koji nosi ime Ambroza Vranjicanija - pretka Janka Vranytzanyja Dobrinovića.

developed by Nove vibracije