Novosti

Eurozastupnica Marijana Petir: Hrvatske masline su zdrave


03.05.2015

Na današnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u raspravi o epidemiji bakterije Xylella fastidiosa koja napada stabla maslina, tražila je da Europska komisija i Vijeće iznađu način za adekvatno obeštećenje proizvođača maslina, jer kako je naglasila, „ jedino tako ćemo biti sigurni da će svatko poduzeti sve potrebne mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti“.

Posljednjih godina europski maslinari proživljavaju turbulentno razdoblje. Od rekordnih berbi do suša, poplava i različitih drugih pošasti. Pojava bolesti uzrokovane bakterijom Xylella fastidiosa u Italiji te mogućnost širenja bolesti i na masline susjednih zemalja, izaziva strah.

Petir je rekla da Europska komisija govori kako radi s državnim i lokalnim vlastima, no nije jasno koje su to preventivne mjere i mjere suzbijanja bolesti poduzete kako bi maslinari na vrijeme znali pravilno postupati u slučaju pojave bolesti. Stoga je zatražila da taj proces bude transparentniji i da svima bude jasno što se čini i što je još potrebno napraviti.

Petir je rekla da na sreću, u Hrvatskoj nema pojave te bolesti. „Hrvatski maslinici, a neki stari i više od 1000 godina, povijesno su i kulturno nasljeđe, svjetska baština. U okruženju čistog mora i surovoga golog kamena, hrvatski maslinari stoljećima proizvode ekstra djevičansko maslinovo ulje. Cilj nam je takvu proizvodnju sačuvati, stoga tražim primjenu strogih fitosanitarnih mjera i informiranje građana kako bi se spriječio prijenos bolesti prenošenjem biljaka između država članica“, rekla je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

 

Izvor:
Ivica Listeš- asistent
Voditelj Regionalnog ureda u Splitu
Trg Republike 2
21000 Split
Hrvatska
split@petir.eu
091 3834454
 

developed by Nove vibracije