Novosti

Damoklov mač nad proračunskim prihodima - Starome Gradu ovrha od gotovo 23 milijuna kuna


24.02.2015

Grad Stari Grad - Faros koji se zapravo diči bogatom i višemilenijskom poviješću ovih dana je u velikoj nemilosti, jer nad njegovim prihodima visi Damaklov mač. Naime, nakon dugogodišnje i gotovo iscrpljujuće pravne bitke prethodnim izvršnim Rješenjem Ureda državne uprave SDŽ i Rješenjem o ovrsi Općinskog suda u Starome Gradu od 19. siječnja 2015. Gradu je nametnuta obveza da braći B. i T. F. (nasljednicima nakon smrti M. F.) plati naknadu za deposedirano zemljište ukupne površine 12.186 četvornih metara u iznosu od 13.252.275 kuna. Međutim, tome su pridodani troškovi postupka od 3.562 kune i odvjetnika od 198.860 kuna, te zatezne zakonske kamate koje teku od 22. svibnja 2009. godine, pa se taj iznos do 1. prosinca 2014. popeo na vrtoglavih 22.791.972 kune, zbog čega je Grad uistinu na izdisaju.
▪ Zemljište je još 80-tih godina prošlog stoljeća deposedirala bivša Općina Hvar u korist splitske »Dalme« - OOUR-a Hoteli Helios u svrhu izgradnje turističkih kapaciteta, tako da je ono i dan danas uknjiženo na Hotele »Helios Faros«. U Rješenje je unijeta klauzula da će naknada bivšem vlasniku biti utvrđena naknadno, ali to nažalost nikad nije učinjeno, no Grad je od početka stao na stanovište da nije aktivno legitimiran za plaćanje te naknade, nego da to trebaju platiti oni u čiju korist je zemljište deposedirano. Ipak, tu iluziju je kao balon od sapunice svojom presudom razbio Vrhovni sud RH koji je presudio da je obveznik naknade pravni slijednik bivše Općine Hvar, odnosno JLS na čijem se području nekretnine nalaze, a to je Grad Stari Grad, pa smo sada tu gdje jesmo. Nama se momentalno s računa skida po 116.000 kuna mjesečno, što će na godišnjoj razini iznositi čak 1.392.000 kuna - kazao je Vinko Maroević, gradonačelnik Staroga Grada, a to je ustvari 20 posto izvornih prihoda Proračuna, jer je on planiran na 6.800.000 kuna.
Enormne kamate
Budući da se zatezne kamate trenutno obračunavaju prema stopi od 12 posto samo godišnji iznos kamate iznosi 1.590.273 kune. Dug će se u budućnosti sasvim izvjesno multiplicirati i Grad će biti u izuzetno velikim problemima, jer će ga otplaćivati još desetljećima premda što bi se ono reklo 'luk nije jeo, nit' ga mirisao'. Pravo i pravda su na ovim prostorima očito miljama daleko, a to je Grad Stari Grad već iskusio na svojoj vlastitoj gobi. U jednom sličnom postupku koji je okončan prije više od deset godina za deposedirano zemljište je platio oko 6 milijuna kuna iako je glavnica bila tek 2.5 milijuna kuna. Ali nažalost to nije sve jer ovakvih predmeta ima sedam ili osam, od kojih je jedan također s basnoslovnom sumom i već uskoro bi mogao doći na naplatu.
▪ Moram naglasiti da se Grad nakon odluke Vrhovnog suda više nije mogao boriti s tim da li će nešto plati ili ne, nego samo po kojoj cijeni. Posebno je nedopustivo što je Sud prihvatio vještačenje po kojem je vrijednost zemljišta 150 eura po četvornom metru iako smo svjedoci da se zemljišta na sličnim lokacijama prodaju od 50 do maksimalno 80 eura, a Porezna uprava u određivanju poreza na promet nekretnina, koji je izvorni prihod JLS, takvu cijenu prihvaća kao realnu. Očito je kada Grad mora plaćati plaća obilato, a kada treba uprihoditi od poreza onda za nas vrijede neka nepovoljnija pravila – žali se poteštat, jer nisu prihvaćeni argumenti njihovog odvjetnika u vidu već sklopljenih ugovora, procjena Porezne uprave i slično.
▪ Naš slučaj u pogledu obveze plaćanja naknada za deposedirana zemljišta je zasigurno najdrastičniji primjer u Hrvatskoj, pa smo se naravno za pomoć obratili Vladi RH, Ministarstvu pravosuđa, Ministarstvu financija, pa i DUUDI-ju ne bi li nam država prenijela pravo vlasništvo nad određenim nekretninama da bismo njihovom prodajom i/ili davanjem u zakup makar djelomično namirili tražbine ovrhovoditelja. Za sada nemamo nekih čvrstih obećanja, ali bez toga jednostavno nema izlaza, u protivnom Grad će naprosto prestati funkcionirati – zaključio je poteštat Maroević, uz napomenu da ga posebno brine to što Ustavni sud ni nakon gotovo dvije godine nije reagirao na njihovu tužbu, mada u drugostupanjskom postupku predstavnik Grada nije bio ni saslušan. Tekst i snimke Mirko Crnčević

(okvirić)
Zaposlenicima manje plaće
▪ Do pozitivnog rezultata nismo došli ni pokretanjem regresnih postupaka prema Hotelima »Helios Faros« pred OS u Starome Gradu i Trgovačkim sudom u Splitu iako su prvostupanjske presude donijete u našu korist. Obveza je, dakle, de jure prenijeta na tu hotelsku tvrtku, ali što nam to vrijedi kada ona godinama posluje na granici mogućeg, stoga je FINA 26. siječnja 2015. pred spomenutim sudom u Splitu stavila Prijedlog za pokretanje stečajnog postupka. Grad u nedogled neće moći ni kune iz svoga Proračuna ulagati u razvoj i normalno funkcioniranje. Radi se o predmetu iz bivše države (SFRJ) koji još uvijek nije riješen, stoga valja hitno mijenjati zakone koji lokalnoj samoupravi ostavljaju obveze, ali ne i prava, tako da je Grad talac nepravednih i nedopustivih zakonskih odredaba.
Sramotno je da smo zbog toga prinuđeni već od idućeg mjeseca svim zaposlenicima koji su na gradskom proračunu (od teta u vrtićima do vatrogasaca) smanjiti plaće za 10 posto. Na taj način ćemo uštedjeti 300.000 kuna, u Proračunu smo već predvidjeli dvostruko veći iznos za tu namjenu, smanjit ćemo dotacije udrugama i neke druge aktivnosti, dok javnu rasvjetu gasimo na pola ni krivi, ni dužni. Prema tome, mi plaćamo dugove nesposobne Imovinsko-pravne službe bivše Općine Hvar, kao i nakaradnih zakona što su na snazi u RH, no i na taj način ćemo vrlo teško opstati - rekao je Maroević o ovoj drami.

 

 

Tekst i snimka: Mirko Crnčević / Slobodna Dalmacija.

developed by Nove vibracije