Novosti

Valentinovo na otoku Hvaru u znaku Zaklade "Ana Rukavina"


15.02.2015

Osam godina Crveni križ Hvar, Valentinovo obilježava akcijama za Zakladu „Ana Rukavina“. Veličanstveno je kako se u svim većim mjestima 14.-tog veljače organiziraju razna događanja s predznakom darivanja ljubavi ljudima koji trebaju pomoć u borbi protiv bolesti krvi-leukemije i srodnih bolesti. Nakon što je „ akterica“ slogana „Želim život“ Ana Rukavina, boreći se s teškom bolešću izgubila bitku krenulo se u osnivanje Zaklade koja je u ovih osam godina organizirala 264 akcije upisa u Registar na kojima se upisalo 46.000 potencijalnih darivatelja od kojih je više od 44.000 tipizirano. Posebno značajna je činjenica da su do sada iz hrvatskog Registra 44 osobe dobile šansu za život,odnosno provedene su 44 transplantacije matičnih stanica od hrvatskih darivatelja.


Od samog početka Crveni križ Hvar suradnik je Zaklade i ponosno niže postignuća, prvenstveno prikupljajući financijska sredstva za tipizaciju tkiva. Svi vrtići na otoku kao i osnovne i Srednja škola, te Dnevni boravak u Starom Gradu, daju redovito obol ovoj lijepoj i humanoj akciji. Izrađuju se srca,cvjetovi,kapi krvi, kolači i drugi razni uradci u znaku Zaklade. Sve napravljeno prodaje se u ustanovama, trgovima već prema procjeni gdje je više ljudi u ovaj gluhi turistički period. Sva prikupljena sredstva uplaćuju se na račun Crvenog križa koja se onda prosljeđuju Zakladi .Tako je i ove 2015.-ste godine.Svako dijete, roditelj i mentori ponosni su na angažman u ovoj akciji gdje se kap dobrote pretvara u slap.


Ove godine u Hvaru u 18,00 sati u loži hotela „Palace“ održano je predavanje na temu : „TRANSPLANTACIJA KRVOTVORNIH MATIČNIH STANICA“ koju je prezentirala dr.sc.Esma Jeličić-Čečuk, doktorica koja je u Zakladi od njenog osnutka, a inače je hvarska nevjesta. Ovo vrlo zanimljivo predavanje posjećeno u velikom broju unatoč hladnoći ,bilo je popraćeno nizom pitanja na ovu temu. Ravnateljica Crvenog križa, Maja B. koji je bio organizatorica predavanja, zahvalila se nazočnima koji su se odazvali u velikom broju, posebno dr.Jeličić na uloženom trudu kod prezentacije ovog velikog zdravstvenog problema današnjice.


U akciji je prikupljeno oko 10.000,00 kn koje će se iskoristiti za daljnje tipiziranje tkiva, a na dobrobit naših građana i spašavanja ugroženih života. Vidimo se do godine istim povodom. Hvala svima.


CK Hvar, Budrović

developed by Nove vibracije