Novosti

Nakon Bostona i New Yorka, "Priča o konobi" i u Splitu


02.02.2015

Nakon premijernog predstavljanja pred američkom publikom u Bostonu i New Yorku, Miki Bratanić je svoju novu knjigu/katalog "Priča o konobi", predstavio i u Splitu


Knjigu su, u sklopu programa Noć muzeja, u prepunoj dvorani Etnografskog muzeja u Splitu predstavili akademik, književnik Jakša Fiamengo, naš poznati enolog, vinar Andro Tomić i sam autor, Miki Bratanić, čija je obiteljska konoba postala "Zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske". Gastronomski bard Veljko Barbieri je zbog zdravstvenih razloga bio spriječen priključiti se promotorima, pa su publici pročitani ulomci njegovog teksta iz predstavljene knjige. Večer je izvornim klapskim napjevima začinila prepoznatljiva i upečatljiva klapa Reful.

Priča o konobi vrlo je vrijedan podsjetnik na naše tradicijske vrijednosti, ali i pokazatelj kojim smjerom trebamo ići, te na koji način predstaviti sebe i svoju domovinu. Na poleđini knjige je napisano: "KROZ PRIČU O KONOBI; KUŠAJ DALMACIJU, UPOZNAJ HRVATSKU, OSJETI MEDITERAN". I zaista kroz ovu se knjigu mogu doslovno kušati okusi slanih srdela, upoznati baština, te osjetiti duh našeg čovjeka. Kroz prizmu konobe mogu se svijetu predstaviti sve one vrijednosti koje nas čine prepoznatljivima; vino, ulje, sir, pršut, te neizostavna klapska pisma. Ova knjiga je zapravo vrijedan turistički katalog u kojem je sadržana sva esencija Dalmacije, Hrvatske i onog mediteranskog u nama.

"Priča o konobi priča je o nama, o našim korijenima, o našoj povijesti, tradiciji i baštini. Ova knjiga je spomenik čovjeku, težaku." Riječi su autora koji je među koricama knjige okupio mnoga ugledna imena kao što su Nenad Cambj, Silvio Braica, Joško Ćaleta, Tomislav Raukar, Veljko Barbieri, Rene Bakalović, Neven Ljubičić, Ivan Urlić, Radoslav Bužančić, Joško Belamarić i Jakša Fiamanego. Svi su oni prepoznali i potvrdili ono što je Bratanić upravo na našem portalu zaključio i objavio; "Konoba je kolijevka Dalmacije".

"Ova priča o konobi priča je o oltaru starog Sredozemlja", zapisao je tako među koricama ove knjige Veljko Brabireri, a akademik Nenad Cambj u jednoj je rečenici sažeo njen smisao; "Hvale vrijedan je pokušaj spašavanje vrijednosti objedinjenih pojmom i sadržajem izraza KONOBA."

Treba napomenuti da je tiskanje i predstavljanje ove knjige/kataloga financijski i organizacijski pomogla zaklada "Hrvatska kuća".

 

Izvor: http://www.dalmacijanews.hr/clanak/rm5y-nakon-bostona-i-new-yorka-prica-o-konobi-i-u-splitu

developed by Nove vibracije