Novosti

5. 12. - Ogonj svietega Mikule - izostao


05.12.2014

U žežin (od lat. iaeinum - uoči - dan prije) sv. Nikole - ispred istoimene crkve u Starome Gradu pali se tradicionalni 'ogonj' u čast ovoga sveca - zaštitnika pomoraca. U 'ognju' svaku godinu izgori i poneki stari isluženi brod, čime se na slimboličan i pomalo ritualan način 'prinosi žrtva', te tako odaje počast i zahvalnost svetom Nikoli. Ovu godinu ta 'čast' pripala je brodici Petra Viličića zv. Škuna iz Vrboske.

 

Da bi sve bilo 'po protokolu', kao i svake godine, za asistenciju i 'logistiku' pobrinuo a tko drugi do mjesni vatrogasac - "dobri duh uognja", g. Stjepko Rosso.

No, dogodilo se ono što gotovo nitko nije očekivao. Zbog obilne kiše (višesatni pljusak) koja je dobrano natopila "materijol", ogonj je izostao. Takvo što nije se dogodilo godinama, a mnogi , osobito mlađi takav događaj i ne pamte. Žežin svietega Mikule bez uognja.

Svejedno, koristimo priliku i ovaj put "agitirati" za našeg Stjepka: za neviđeni entuzijazam i predanost zaista je zaslužio Nagradu Grada, a ogonj će bit, ako ne danas, a onda sutra - na sam dan svietega Mikule.

 


Kako doznajemo, ogonj će biti danas, 6. 12. u 14:00 sati.

 

 

 

 

 


 

developed by Nove vibracije