Novosti

Don Franko Franetović (1921. - 2013.) - In memoriam


26.12.2013

U 93. godini života i 65 godina svečenstva preminuo je naš dugogodišnji župnik. Rođen je 1921. u obitelji Jakova-Josipa Franetoivća i Ane r. Tarbuškovbić kao najmlađe dijete, blizanac sa sestrom Vojnom. Njegova majka 3 puta je rodila blizance, ali su prva dva muškarca odmah umrla. Završivši Građansku školu, otišao je u sjemenište u Split, da bi bogosloviju završio također u Splitu, nakon studiranja u Dubrovniku i Zagrebu, gdje su ga bili internirali Nijemci.

Mladu misu imao je u Starome Gradu 1949. godine na Mali Uskrs, a onda je kratko bio župnikom u Pitvama, Svirčima, i onda ovdje kao kapelan, da bi po smrti župnika Don Dinka Bučića postao župnikom. U svemu, u Starome Gradu na pastoralnome radu proveo je oko 55 godina. Bio je vrstan dušobriznik, ispovjednik, propovjednik, sve je svoje svećeničke dužnosti obavljao s ljubavlju, a naročito brigom oko vjerskog odgoja djece. Koncilske smjernice rado je prihvaćao, a pogotovo liturgijsku reformu, jer je odmah uvježbao pjevanje na hrvatskom jeziku. Pokrenuo je reviju "Corona", gdje je bio glavni urednik i pisac, a i tiskar. U crkvi je organizirao kazališne priredbe, započeo obnovom crkve i župne kuće.

Bio je proganjan od strane vlasti, ispitivan i saslušavan, željeli su da ga biskup premjesti, smetao im je, jer je okupljao djecu i vjerski ih poučavao, suprotno od ondašnje ideologije. 1994. godine od tadašnje Općine Stari Grad dobio je Nagradu za životno djelo.

Ostarjevši, počeo je malaksati, zaboravljati, ali je uvijek mislio na mise i vjeronauk. Umro je blago u svojoj kući, na blagdan sv. Stjepana rano ujutro u 3:30 sati. Pogreb je na Ivandan u 14:00 sati iz župne crkve.

 

Tekst: Vinko Ružević

developed by Nove vibracije