Novosti

10. 12. - Međunarodni dan prava životinja


09.12.2013

OD 1998. godine 10. prosinca obilježava se Međunarodni dan prava životinja. Cilj je podsjetiti nas da ovaj planet dijelimo s drugim životinjskim vrstama koje imaju pravo na život bez iskorištavanja od strane čovjeka. Međunarodni dan prava životinja obilježava se širom svijeta kako bi životinje pokazao vidljivijima u svojoj patnji i potlačenosti.

 

"Dok je god čovjek živuća grobnica ubijenih životinja, kako možemo očekivati dobre uvjete na Zemlji?", riječi su irskog dramatičara, pisca i dobitnika Nobelove nagrade Georgea Bernarda Shawa.

"Borba za prava životinja zapravo je borba za većinu koja ima manja prava od bilo koje manjine. Tijekom samo jedne godine ubije se preko 60 milijardi kopnenih životinja samo zbog ljudske navike jedenja životinjskih proizvoda. Ta populacija, koja nikada ne bi ni postojala u tom broju bez ljudske manipulacije, prolazi nezamislivu patnju, a njihova pogibelj stvara i opću ekološku neodrživost", ističu među ostalim povodom današnjega dana Prijatelji životinja.

Vlastitim primjerom potičimo druge

Prijatelji životinja potiču vas da učinite dobro djelo i za neljudske životinje te da vaš čin dokumentirate kako biste potaknuli druge te dobili Dar dobrote. "Primjera radi, možete postati vegan, pripremiti vegansku večeru za svoju obitelj ili prijatelje, prestati kupovati proizvode koji su testirani na životinjama, kupovati obuću i odjeću od neživotinjske kože, udomiti životinju iz skloništa i slično.

Vlastitom promjenom potičemo druge i svjesno odlučujemo ne sudjelovati u ubijanju osjećajnih živih bića. Ono što je nama jedan obrok, čizma, kaput ili puder, njima je to sve na svijetu. To je njihov život. Razmislimo o prioritetima onih čiju smo slobodu oduzeli", ističu.

Osim poticanja na dobra djela prema životinjama i nagradne igre, Prijatelji životinja objavili su povodom Međunarodnog dana prava životinja na svom YouTube kanalu www.youtube.com/afcroatia TEDx predavanje Damiena Mandera "Suvremeni ratnik" koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

 

 

Izvor: index.hr

developed by Nove vibracije