Novosti

15. 02. - Asteorid će prohujati pokraj Zemlje na udaljenosti od samo 27.680 kilometara


31.01.2013

15. veljače ove godine dobit ćemo posjetitelja iz dubokog svemira, asteroid s oznakom 2012 DA14, koji će prema izračunima NASA-inih inženjera prohujati pokraj Zemlje na udaljenosti od samo 27.680 kilometara, što je dosad najbliži prolazak jednog asteroida ikada zabilježen.

NASA kaže kako javnost nema razlika za paniku, jer prema svim podacima do sada prikupljenim, "udar u Zemlju ne dolazi u pitanje".

Komentirajući dolazak ovog asteroida, znanstvenik Don Yeomans, koji je donedavno radio u NASA-inom Near Earth Object programu u JPL-u, kaže kako je ovo "rekordni setting u bliskom pristupu".

"Od kako je 1990-ih započelo redovno praćenje neba, nikada nije uočen niti jedan objekt tako blizu od Zemlje", kaže Yeomans dodajući kako "2012 DA14 definitivno neće pogoditi Zemlju, jer je njegova orbita dovoljno poznata da tu mogućnost možemo u potpunosti otkloniti“.

Asteroid je dužine oko 50 metara, a znanstvenici su prilično uvjereni da se za razliku od drugih asteroida ne sastoji ni od leda ni od metala, već od kamena.

Više informacija o ovom asteroidu pogledajte u videu na www.vidi.hr/Sci-Tech/Svemir/15.-veljace-rekordno-blizak-susret-asteroida-sa-Zemljom

 

developed by Nove vibracije