Novosti

31. 12. - Silvestrovo


30.12.2012

Silvestrovo ili Stara godina je posljednji dan u godini, 31. prosinca, i noć uoči Nove godine. Silvestarska noć obilježava se proslavama dočeka Nove godine.
Silvestrovo je dobilo naziv po papi svetom Silvestru I., koji ima spomendan toga dana. Doček Nove godine u Hrvatskoj održava se u svim gradovima, obično uz vatromet. Obično se slavi zajedno s obitelji ili prijateljima kod kuće ili vani. Brojni restorani, kafići i hoteli organiziraju proslave s hranom i glazbom.
Na glavnim trgovima brojnih gradova postoje organizirani dočeci Nove godine uz nastupe glazbenih skupina. Najveće slavlje u Zagrebu odvija se na Trgu bana Josipa Jelačića. Okupe se ljudi iz svih djelova grada i uz veliku pozornicu, gdje često znaju pjevati poznati glazbenici, proslave doček Nove godine. Najveći vatrometi su također često na Trgu. Veliko slavlje se također odvija i u Dubrovniku, gdje se najveći vatromet pali točno u ponoć na Stradunu. Doček Nove godine na otvorenome organizira se i u drugim hrvatskim gradovima; Rijeci, Splitu i Osijeku . U Fužinama se ispraćaj Stare godine proslavlja u podne uz glazbu i kulinarsku ponudu.

 

Izvor: Wikipedia

developed by Nove vibracije