Novosti

Elektrifikacija zvona u Selcima


20.12.2012

U četvrtak 20. prosinca su djelatnici poduzeća „Bunbal“ iz Kaštel Kambelovca – praćeni svježinom bure – obavili elektrifikaciju i postavljanje automata za dva zvona na preslici zvonika župne crkve Male Gospe u Selcima. Prikupljanje doprinosa je započelo u svibnju, a nadamo se da će se nastaviti i nakon obavljenog posla. Troškovi elektrifikacije iznose oko 26.000 kn. Do sada su se akciji odazvali Selčani, bilo domaći bilo iseljeni, kao i prijatelji Selaca. Stoga se ovom prigodom zahvaljujemo svima koji su pomogli ovaj projekt.

Kao i u drugim mjestima, tako i u Selcima zvona imaju svoju povijest. Manje zvono je iz 1899. g., bez natpisa, lijevano kod ljevaonice „Cukrov“ u Splitu, dok je veće izliveno 1931. g. u ljevaonici „Zvonoglas“ u Mariboru. Manje zvono je preživjelo austrijsku rekviziciju zvona tijekom Prvog svjetskog rata, jer su veliko i najmanje zvono oduzeti. Na većem je zvonu slijedeći natpis:

 

 

 

POROĐENJU BLAŽENE DJEVICE MARIJE
PRIGODOM 50. GODIŠNJICE SAGRAĐENJA CRKVE U SELCIMA
DARIVA IVAN ŠOLJAN POK. JURJA
U ZAHVALU ZA PRIMLJENE MILOSTI,
GOD. 1931.
JUBILARNE GODINE EFEŠKOG SABORA.

 

 

 

 

Kao i zvona, tako i crkva u Selcima ima svoju povijest. Selčani su 188o. g. dovršili izgradnju crkve. Sukladno kanonskim propisima, obdarili su je s 350 motika zemlje. Za gradnju crkve su potrošili 3.010 forinti, ne računajući dobrovoljni rad mještana. Uz to su darovali zlato, opremili crkvu liturgijskim priborom te sagradili obližnju kuću za dušobrižnika. Gradnjom crkve je upravljao odbor sastavljen od slijedećih članova: Bartul Petrić pok. Jurja, predsjednik; Bartul Petrić pok. Viska; Prošper Petrić pok. Andrije i Bartul Zaninović pok. Bartula. Kako se iz jednog dokumenta navodi, za gradnju crkve su najviše doprinijeli Andrija Petrić pok. Jurja i Bartul Petrić pok. Jurja. Blagoslov novosagrađene crkve Male Gospe obavio je 8. rujna 1880. g. don Ivan Duboković, župni pomoćnik („kapelan“) u Starome Gradu. Tom se prigodom dogodio smrtni slučaj. Naime, klatno zvona je palo i pred crkvom usmrtilo Mariju Šeperica iz obližnjeg Velog Grablja.

 

 

Don Ivica Huljev, župnik

 

developed by Nove vibracije