Novosti

Hvar: 47 otočnih proizvođača dobilo oznaku HOP


29.11.2012

Oznaku kvalitete "Hrvatski otočni proizvod" (HOP), koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u četvrtak navečer u hvarskom Arsenalu dobilo je 47 otočnih proizvođača za 79 proizvoda i proizvodnih linija.

Njih 17 je iz Splitsko-dalmatinske županije s otoka Visa, Hvara, Brača i Šolte, deset ih je iz Dubrovačko-neretvanske županije s Korčule, Lastova i Pelješca, tri iz Šibensko-kninske županije s Prvića, pet iz Zadarske županije s Paga i Dugog otoka, te 12 iz Primorsko-goranske županije s otoka Raba, Krka i Cresa.

Uručujući oznaku HOP, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU, Venko Ćurlin ukazao je na kvalitetu proizvoda izniklih iz tradicije otoka i značaj otočnih proizvođača, te zahvalio svima koji su ove godine pokazali izvrsnost, kao i onima koji su zadržali kvalitetu pokazanu proteklih godina. Od 2007. godine, kad je započela provedba ovog projekta, ukupno je oznaku "Hrvatski otočni proizvod" dobio 121 otočni proizvođač za 334 proizvoda i proizvodne linije s 19 otoka i poluotoka Pelješca.

Ovim projektom, otočni proizvođači potiču se da kroz samozapošljavanje ostaju na otocima, te potrošačima nude proizvode natprosječne kvalitete. Radi se o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, džemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima, te suvenirima. Oni su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije čija razina kvalitete mora biti mjerljiva.

"Neka ova nagrada bude svima podstrijek u proizvodnji", kazao je na svečanosti u Hvaru Visko Haladić, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana dok je Pjerino Bebić, hvarski gradonačelnik rekao da ovi proizvodi govore o ostanku na otocima.

U petak, 30.studenoga, bit će upriličen susret otočnih proizvođača s dužnosnicima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, te posjet nositeljima oznake HOP s otoka Hvara.

 

Izvor: Slobodna Dalmacija

 

Među dobitnicima oznake "Hrvatski otočni proizvod" su u dvoje Starograđana

 

Vadrana Tudor  kao autor recepture za "Starogrojske paprenjoke" za koju je oznaku dobio proizvođač Vinarska zadruga Vrisnik, uz slijedeće obrazloženje:

"Izrada paprenjaka stara je petstotinjak godina, no oni autorice Vedrane Tudor, specifični su svojim oblikom, šarama i sastojcima na kojima se ukras utiskuje
kalupom ili iscrtava bjelanjkom. Izrezuju se ručno u najrazličitijim oblicima i ukrašavaju ..."

 

OPG Boris Buratović za med (ružmarin, lavanda, vrijes), uz slijedeće obrazloženje:

"Medovi vrhunske kvalitete koje proizvodi Boris Buratović, potječu s karakterističnih lokaliteta otoka Hvara, iz netaknutog cvjetnog i mirisnog okruženja.  Specifični okusi i cvjetne podloge proslavili su ove medove i izvan granica Hrvatske."
 

 

 

 


 

developed by Nove vibracije