Novosti

Još o legalizaciji ...


11.11.2012

U sjeni priče o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, bagerima i rušenju, ali i tko od službenika svoj posao najlošije, a tko najbolje radi, ostao je detalj o tome kako je do polovice iduće godine nužno podnijeti i zahtjev za legalizaciju adaptiranih balkona ili terasa na stambenim zgradama. Svi oni koji su sebi napravili tzv. lođu, odnosno terasu pretvorili u radnu sobu ili samo povećali broj 'kvadrata' također moraju u red za legalizaciju

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja ponovili su poziv svima koji trebaju legalizirati bespravno izgrađene objekte da svoje zahtjeve podnesu što prije, uz napomenu kako to trebaju učiniti i svi koji imaju zagrađene balkone, dograđene stube te koji su radili bilo kakve adaptacije i mijenjali gabarite svojih stanova i zgrada.

Upravo je popriličan broj onih koji su, ne samo u Zagrebu, nego u gradovima diljem Hrvatske na domišljat način došli do 5-6 'kvadrata' više preuređenjem terase. To su im u nadležnom ministarstvu spremni tolerirati, ali samo ako do polovice iduće godine podnesu zahtjev za legalizaciju.

'Smisao Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama i jeste legalizirati sve što u normalnoj proceduri treba dozvolu, a napravljeno je bez dozvole, a to su i zatvorene lođe ili balkoni koji su pretvoreni u dio stana. Svatko tko danas hoće zatvoriti balkon mora imati građevinsku dozvolu. Mnogo je njih to radilo bez dozvole i sad to mora legalizirati', potvrdili su iz ministarstva, uz podsjećanje kako se to ne odnosi na 'preinake' unutar stana.

I ministar Ivan Vrdoljak putem javne televizije još jednom je pozvao građane da i lođe, nadstrešnice, garaže 'jednostavno počnu legalizirati kako bi se priča završila, a objekti postavili vidljivi u dokumentaciji'.

O tome koliko će u konačnici građani morati izdvojiti za legalizaciju 'lođa', roštilja u dvorištu, nadstrešnica ili garaža, ovisit će od slučaja do slučaja, a tome se građani mogu informirati na www.mgipu.hr/doc/Legalizacija/Vodic_legalizacija.pdf i na linku "Ostali linkovi" - "Legalizacija zgrada" - "Vodič za legalizaciju bespravne građevine". Naknada za zadržavanje nezakonito izgrađenog dijela stana ili zgrade u prostoru, kao i doprinosi, plaćat će se samo za dio zgrade koji je nezakonito izgrađen.

developed by Nove vibracije