Novosti

Picollo Teatar priprema novu predstavu - FARSE autora Hansa Sachsa


06.11.2012

Picollo Teatar u suradnji s režiserom Michaelom Babiakom priprema novu predstavu, FARSE autora Hansa Sacha. Premijera će biti izvedena u kazalištu Stari Grad u siječnju.
“Farse” renesansnog dramskog pisca, satiričara i pjesnika Hansa Sachsa (1494.-1576.) spadaju među najveće bisere europske i svjetske književnosti. Uz epizode Boccacciova “Decamerona” i “Canterburyjske priče” Geoffreyja Chaucera, Sachsove “Farse” zadivljuju svijet već više od pola milenija: postale su zrcalom iskrivljenih socijalnih odnosa i karaktera dostojnih ismijavanja.
Za svoga plodnog života Sachs je napisao više od 200 komedija koje su postale stalan dio repertoara pučkih kazališta, ali i renomiranih profesionalnih kuća: svojom prefinjenom ironijom koju često kombinira s realističkim, čak naturalističkim humorom, Sachs je osvajao publiku različitog stupnja “poetskog iščekivanja” - kazao je Tomislav Alaupović, voditelj “Picollo teatra” iz Staroga Grada – Farosa, predstavljajući programske aktivnosti kazališne družine u Art caffeu “Il teatrino”, i dodao da su vođeni tim odrednicama odlučili u svoj repertoar za 2013. godinu uvrstiti upravo znamenite “Farse”.
Odlučujuću ulogu u tome odigrale su dvije stvari: kao prvo, za razliku od Boccaccia, Sachs nije u tolikoj mjeri prisutan i poznat u hrvatskom kulturnom kontekstu, tako da bi ovo uprizorenje moglo biti otkrivačko i u širem kulturnom miljeu; kao drugo: žanr farse ima veliku popularnost u našem dalmatinskom, odnosno hvarskom okružju, tako da vjerujemo da će i ova predstava biti praćena s ogromnom pozornošću domaće publike.
Ovim načinom realizirali bismo skupa dva imperativa koja sebi stavljamo kao prioritet u sastavljanju dramaturgije: donijeli bismo na scenu tekst vrhunske kvalitete, a s druge strane, zadovoljili bismo očekivanja naše publike – naglasio je Đorđi Vranjcan, glumac spomenutog teatra.
Također je rekao da Starograjani neće dugo čekati premijeru Sachsove “Farse”, jer je ona predviđena za siječanj, dok je njegov mlađi kolega Nikša Barbarić s osobitim zadovoljstvom istaknuo da inscenaciju priprema Michal Babiak, profesionalni kazališni i operni redatelj iz Bratislave (Slovačka).
On kontinuirano radi sa starogradskim kazalištarcima od 2000. godine, a svojom neupitnom stručnošću uvelike je pridonio što je ovo kazalište s nekoliko predstava zabilježilo niz izuzetnih uspjeha ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu.

 

Izvor:

www.slobodnadalmacija.hr

developed by Nove vibracije