Novosti

Omiški festival - Faroskim kantadurima najveći pljesak publike


08.07.2012

miški Festival dalmatinskih klapa sinoć je na solidno ispunjenom Trgu sv. Mihovila po 46. put podigao svoju zastavu, a ta je čast pripala tenoru legendarne velolučke klape 'Ošjak' Tončiju Miletiću Gulinu. Festival je službeno otvorio omiški gradonačelnik i predsjednik Festivalskog vijeća Ivan Škaričić, a pozdrave ministrice kulture, kao pokroviteljice ove priredbe, izručio je njezin zamjenik, Berislav Šipuš.

- Dalmatinske klape odavno su prešle granice naše domovine, pa su tako i nedavno u pariškoj Palači UNESCO-a klapi 'Jelsa' priređene prave ovacije. Izvorno klapsko pjevanje uskoro, pak, očekujemo i na listi UNESCO-ove nematerijelne baštine - najavio je Šipuš.

Prva večer nije bila natjecateljskog karaktera, osmislili su je Srećko Damjanović i maestroDušan Šarac, a nazvana je 'Večer otočnih klapa'. Nastupile su ženske klape 'Gusarica' (Komiža) i 'Čuvite' (Šolta), mješovita klapa 'Volat' (Pučišća), te muške klape 'Morbin' (Donji Humac) i 'Braciera' (Bol), dok su najveći pljesak publike zaslužili 'Faroski kantaduri' iz Staroga Grada.

Posebna omiška gošća sinoć je, u programu koji su vodili Edita Lučić Jelić i Denis Šabić, bila Velolučanka Meri Cetinić, dok je kao gost iznenađenja nastupio Tonči Miletić Gulin. Festival dalmatinskih klapa potrajat će sve do 28. srpnja, a već od idućeg četvrtka, s prvom izlučnom večeri, kreće žestoki boj za ulazak u veliki finale.

Uz dužno poštovanje raspjevanim otočanima, prva zvijezda sinoćnjeg otvaranja bio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Sveprisutni Milan u Omiš je stigao izravno iz Sarajeva gdje se družio s filmskim zvijezdama, a na putu prema Dalmaciji stao je, reče nam, u Grudama kako bio se javio majci.

Za ovu je prigodu Bandić, prepoznatljiv po svojoj hercegovačkoj kajkavštini, progovorio i ikavicom:

- Došao sam kod prijatelja Škaričića, na njegovu omišku stinu koja je simbol hrvatstva. Ja ne znam pivat, ali volim slušat ljude koji lipo pivaju.

 

Izvor: "Slobodna Dalmacija"

developed by Nove vibracije